Китай изпрати екип в Северна Корея, включително медицински експерти, за лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, според източници, запознати със ситуацията, предава Reuters, цитиран от Фокус

Делегация, ръководена от старши член на Международния отдел за връзка на Китайската комунистическа партия, отпътува от Пекин за Северна Корея в четвъртък, заявиха два от източниците. Отделът е основният китайски орган, който се занимава със съседна Северна Корея.

Източниците отказаха да бъдат идентифицирани предвид чувствителността на въпроса.

Daily NK, уебсайт, базиран в Сеул, съобщи по-рано тази седмица, че Ким се възстановява след като се е подложил на сърдечно-съдова процедура на 12 април. Той цитира един неназован източник в Северна Корея.

Южнокорейските правителствени служители и китайски служител от отдела за връзка оспорват последващи информации, според които Ким е в сериозна опасност за живота след операцията. Южнокорейските представители заявиха, че не са открили признаци на необичайна активност в Северна Корея.

В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп също омаловажи по-ранните съобщения, че Ким е тежко болен.

„Смятам, че информацията е неточна“, каза Тръмп пред репортери, но отказа да каже дали е имал връзка с представители на Северна Корея.

В петък източник от Южна Корея заяви пред Reuters, че според тяхното разузнаване Ким е жив и вероятно скоро ще се появи. Лицето каза, че няма коментар за настоящото състояние на Ким или за китайско участие.

Източник, свързан с американското разузнаване, каза, че Ким е имал здравословни проблеми, но те нямат причина да заключат, че е сериозно болен .