Китай никога не се е стремял към хегемония и не възнамерява да участва в "Игра на тронове" на световната сцена, за да измести САЩ, но предупреди Вашингтон да спазва суверенитета му, включително в Хонконг, коментира китайският външен министър Ван И в ООН, съобщава "Ройтерс".

"Някои американски служители понастоящем раздуват въпроса за така наречената смяна на международната власт. Те се опасяват, че Китай ще оспори и отстрани САЩ от позициите му в света", обяснява той, цитирана от китайското външно министерство.

Това е стратегически грешна преценка за Китай и отражение на комплекси и самооценка на САЩ, допълва дипломатът.

"Желанието за хегемония никога не е било в китайската ДНК. Китай не смята да играе играта на тронове на световната сцена".

Според него "Китай все още е най-голямата развиваща се страна в света. КНР значително изостава от САЩ по отношение на националния доход на глава от населението, индекса на човешкото развитие, нивото на развитие на науката и технологиите, образованието".

Ван И посочва, че "в свят, изправен пред глобални предизвикателства, никоя държава не може да успее да се изолира или да реши всички проблеми сама".

"По този начин разделението на международните отговорности е естествена тенденция ... Всяка държава трябва да изиграе своята роля доколкото е възможно. Китай е готов изцяло да поеме своя дял от отговорността", допълва той.