Китай започва национална кампания за сексуална просвета, целяща да премахне традиционните табута и да накара повече хора да потърсят лечение на полово предаваните болести и на безплодието, предаде Ройтерс.
Само седем процента от жените и малко над осем процента от мъжете търсят медицинска помощ при сексуални проблеми, докато над една трета от хората никога не търсят помощ, показват данните.
Посланици на кампанията, наречена "Слънчев проект за грижата за половото здраве", ще бъдат хонгконгската звезда Ивон Янг и съпругът й Уил Лиу.
Китай отчете увеличение с една пета на сифилиса през миналата година, докато случаите на гонорея спаднаха с една десета.
Вирусът на СПИН в момента също се предава основно по полов път, докато в миналото повечето случаи бяха при венозна употреба на наркотици.
В края на 2007 г. в Китай бяха регистрирани 700 000 заразени с вируса ХИВ, но се предполага, че реалният брой е много по-голям.
Въпреки че правителството започна мащабна телевизионна кампания за използването на презервативи, в голяма част от страната традиционният свян е причина темата за секса да остане табу и в днешно време.