Полицейското присъствие е засилено в Китай, особено в столицата Пекин и финансовия център Шанхай. Държавната телевизия обаче не отразява безпрецедентните протести, обхванали страната. Недоволството избухна след смъртоносен пожар, който беше свързан с ковид ограниченията, но прерасна в протестно движение срещу властите.

Високи заграждения бяха издигнати в Шанхай, за да предотвратят нови демонстрации. Извършени са нови арести, като полицията не уточнява броя на задържаните до момента. На събралите се на мястото хора е наредено да трият кадрите, заснети с телефоните им.

Кейт, жителка на Шанхай: "Основната ни цел тук е да изкажем съпричастност, но ако прерасне в протест, вероятно всички ще бъдат арестувани".

Протестите избухнаха след пожара в град Урумчи, при който загинаха 10 души. Според много китайци до трагедията се е стигнало заради ограниченията, които са затруднили работата на спасителите. Китайското външно министерство защити действията на властите и посочи кой стои зад вълненията.

Чжао Лидзян, говорител на Министерството на външните работи на Китай: "В социалните медии има сили със скрити мотиви, които свързват пожара с действията срещу COVID-19".

Говорителят коментира и случая с журналист на Би Би Си, задържан докато отразява протестите. От Британската обществена медия заявиха, че върху Ед Лорънс е било упражнено насилие и определиха действията на полицията като притеснителни.

Чжао Лидзян: "Той не се е идентифицирал като журналист и не е показал доброволно прес акредитациите си".

Кореспондентът в Китай на швейцарската национална телевизия Ер Те Ес беше притеснен по време на ефир.

Микаел Пекер, кореспондент в Китай на швейцарската телевизия: "Напрежението наистина е голямо. Доказателството е, че съм обграден от трима полицаи. След това ще бъда отведен в полицейския участък".

По-късно стана ясно, че не се е стигнало до арест, след като журналистът и операторът се легитимирали.


Протестите надхвърлиха границите на страната. В над 10 града се проведоха демонстрации срещу политиката за „нулев ковид" и ограниченията на свободата в Китай.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук