В края на януари най-големият пазар на автомобили в света се оказа Китай.
Както пише изданието Gasgoo.com, което се позовава на Майк Ди Джовани, анализатор на глобалните пазари и индустрията, за един месец в Китай са продадени 790 000 автомобила, а в САЩ – страната, която няколко десетилетия държеше първенството на автомобилния пазар в света, само 668 000 коли.
Както отбелязват обаче китайски медии, тези данни са предварителни. Официалната статистика за продажбата на автомобили в Китай ще бъде публикувана след няколко дни. Но експертът от GM е убеден, че “през януари Китай за първи път ще изпревари САЩ по месечни продажби”.
Ди Джовани прогнозира, че в края на 2009 г. в Китай ще бъде продадени 10,7 милиона автомобила, а в САЩ – 9,8 милиона. Според експерти обаче сравняването на тези числа не е съвсем коректно, тъй като в Китай статистиката за продажбите включва всякакви автомобили, продадени в страната, а в САЩ – само леките коли. Ако се гледат само леките коли, то в Китай миналата година са продадени само 5,8 милиона, а в САЩ за същия период – 13,2 милиона коли, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ