"Китай е готов, заедно с Русия, да поведе променящия се свят по пътя на устойчивото развитие", заяви китайският президент Си Дзинпин в началото на първите преговори след началото на войната в Украйна с руския президент Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд. 
 

От своя страна руският президент Владимир Путин осъди днес опитите на Запада да създаде "еднополюсен свят" и приветства "балансираната позиция" на Пекин по отношение на войната в Украйна. Това стана по време на разговори с китайския му колега Си Цзинпин в Самарканд, Узбекистан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Опитите да се създаде еднополюсен свят в последно време придобиха една изключително грозна форма и са напълно неприемливи", каза Путин на Си. "Високо оценяваме балансираната позиция на китайските ни приятели по отношение на украинската криза", добави руският лидер по време на първата среща на двамата президенти от началото на руската инвазия в Украйна. „Разбираме вашите въпроси и безпокойства. Ще обясним подробно нашата позиция по този въпрос“, добави Путин, без да дава повече подробности.

Пекин нито подкрепи, нито критикува руската инвазия, като същевременно многократно изрази подкрепата си за Москва по въпроса за западните санкции.

По време на разговорите Путин повтори подкрепата на Москва за Пекин по отношение на Тайван, след като посещенията през последните седмици на американски официални лица на острова предизвикаха гнева на Китай. „Осъждаме провокациите на САЩ“, каза Путин, подчертавайки, че Москва се придържа към принципа „един Китай“, според който Тайван е неразделна част от китайската територия. „Убеден съм, че днешната ни среща ще даде допълнителен тласък за укрепване на стратегическото партньорство между Русия и Китай“, добави Путин.

Си увери своя руски колега, че Китай иска да поеме ролята си на "световна сила" заедно с Русия. "Китай възнамерява да работи с Русия, за да поеме отговорността си на световна сила, да играе първостепенна роля и да внесе стабилност и положителна енергия в един свят, обзет от хаос", каза Си в кулоарите на срещата на върха на ШОС.

Това е не само първата среща на двамата лидери след началото на руската инвазия в Украйна, но и първото задгранично пътуване на президента Си от началото на пандемията от коронавирус. ШОС, изградена като противотежест на западното влияние, обединява Китай, Русия, четири централноазиатски държави - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, както и Индия и Пакистан.

Отношенията между Пекин и Москва бяха напрегнати по време на Студената война, но двете страни се сближиха много повече през последните десетилетия, за да сформират единен фронт срещу влиянието на САЩ. Китай отказва да използва думата "инвазия", за да опише военната операция, започната от Москва в Украйна. Китайските власти нито веднъж не е осъдила руската инвазия и обвиняват за конфликта САЩ и НАТО.

Три седмици преди началото на войната китайският президент прие Владимир Путин в Пекин, където руският президент отиде за Зимните олимпийски игри през 2022 година. Тогава те обявиха "приятелство без граници" между Китай и Русия и подписаха много споразумения, особено в областта на доставките на газ. Китай е основният икономически партньор на Русия.

Срещата между Си и Путин идват в момент, когато двете страни са изправени пред силно дипломатическо напрежение със САЩ. В този контекст Москва и Пекин многократно демонстрираха сътрудничеството си през последните седмици, като например участваха в съвместни военни учения.