Членове на групировката „Ислямска държава“ се предизвикали бунт в строго охраняван затвор в Таджикистан. В резултат най-малко 32 души са убити, трима от които – надзиратели, съобщава „Ню Йорк Таймс“.
 
29 затворници са били убити в размириците, избухнали в затвора във Вахдат, на 10 километра източно от столицата Душанбе.
 
Размириците избухнали в неделя, след като бивши бойци на терористичната организация, въоръжени с ножове, убили трима надзиратели и петима затворници.
 
Един от подстрекателите на бунта е Бекхруз Гулмурод – сина Гулмурод Калиманов. Той е бил полковник от специалните части, който се присъединил към ИДИЛ през 2015 година и бил убит в Сирия.
 
Силите за сигурност отговорили на насилието и убили 24 затворници, преди да възстановят реда в затвора. Там са настанени 1500 души.
 
ИДИЛ, която в един момент контролираше големи територии в Сирия и Ирак, но сега изгуби бастионите си, е поемала отговорност за друг бунт в таджикистански затвор - през ноември миналата година. А преди това, през юли 2018 г., в Таджикистан последователи на джихдистите извършиха смъртоносно нападение срещу западни туристи.

Превод и редакция: БЛИЦ