Ключов вот и в Украйна. Страната избира нов президент. Сред претендентите за поста са настоящият президент Петро Порошенко, бившият премиер Юлия Тимошенко и телевизионният комик Владимир Зеленский.

За първи път в предизборната кампания дискусията Русия или Запада отсъстваше, коментират анализатори.

Ако никой от 39-тимата кандидати не спечели 50 процента на първия тур, новият държавен глава ще бъде определен на балотаж на 21 април, пише БТА.

Според последното социологическо проучване, оповестено в петък, фаворит е комедийният актьор Володимир Зеленски, който е новак в политиката. Той събира 20,9 процента. Сегашният държавен глава Петро Порошенко има 13,7 на сто подкрепа, а опозиционният лидер Юлия Тимошенко е трета с 9,7 процента. Проруският кандидат Юрий Бойко се нарежда четвърти с 8,4 на сто одобрение.

Главните проблеми, с които трябва да се заеме следващият президент, са корупцията, отношенията с Русия, благосъстоянието, икономиката и състоянието на демокрацията.

Днешният вот се произвежда пет години след като масови протести принудиха проруския президент Виктор Янукович да избяга от страната, припомня АП. Рязката политическа промяна доведе до анексията на полуостров Крим от Русия и сепаратистки конфликт в Източна Украйна, отнел живота на повече от 13 хиляди души и икономически упадък.