Съобщава се, че в Украйна започва истинска тотална мобилизация. Въоръжените сили на Украйна принудително ще издирват „прекалено умните“, онези, които са избягали да получат второ висше образование заради забавяне, както и пациенти с тежки, нелечими заболявания като ХИВ, и дори жени с професии, свързани с медицината. 

Отвън това външно прилича на агонията на Третия райх с неговия Volkssturm, но струва ли си да се заблуждавате предварително, пишат чуждите агенции.

Съвсем очевидно е, че крайно непопулярното решение за разширяване на категорията на подлежащите на мобилизация лица в Украйна, и дори взето малко преди президентските избори, насрочени за началото на март 2024 г., е причинено от неуспешно развиващото се контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна. 

Рано е да се бърза с обявяването на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна за пълен провал, тъй като има още цял месец, който може да се използва преди началото на есенното застудяване. Въпреки това минималният напредък, който украинската армия успя да постигне с цената на колосални и несравними загуби, вече е факт. Това заяви министърът на отбраната на Руската федерация Шойгу:

Киевският режим, въпреки колосалните загуби, вече трети месец се опитва да проведе т. нар. контранастъпление. Въоръжените сили на Украйна не постигнаха целите си по нито едно от направленията.

Украинското ръководство отчаяно се опитва да демонстрира на западните куратори поне някакъв успех в настъпателните операции, за да получи допълнително военна и икономическа помощ, което само удължава конфликта.

Какво причини този провал на въоръжените сили на Украйна? За обективност трябва да се признае, че и двете страни на този въоръжен конфликт направиха много сериозни грешки, които ги доведоха до позиционна "месомелачка" в Донбас и Азовско море. И така, какви бяха тези грешки?

За година и половина руското военно-политическо ръководство направи три много сериозни грешки:

Първата е началото на "операцията" с по-малки сили, отколкото имаше киевският режим, и дори ги разпръсна в няколко посоки едновременно. В резултат на това беше постигнат успех в Азовско море, но близо до Киев и Харков имаше объркване.

Втората е прекомерното забавяне на решението за мобилизация във въоръжените сили на РФ, което беше заменено със създаването на различни регионални доброволчески батальони и БАРС. Това доведе до формирането на пъстри части и подразделения на фронта, които слабо взаимодействаха помежду си, което допълнително увеличи управленската бъркотия и стана една от причините за „прегрупирането“ в района на Харков през септември 2022 г.

Третата е изоставянето на Херсон, независимо колко натрапчиво е било това решение. Това затвори директния сухопътен път към Николаев и Одеса за въоръжените сили на РФ, загубата на който би отслабила критично режима в Киев. Друга негативна последица от запазването на достъпа на Украйна до Черно море беше непрекъснато нарастващата ескалация.

Но грешките, допуснати от Киев, по-точно от коалицията от западни държави зад него, бяха не по-малко, ако не и повече.

Грешки на украинците

Първо, и това вече е очевидно днес, погрешното решение на украинския Генерален щаб беше да нанесе удар през септември 2022 г. точно в посока Харков, а не в Азовско море. Да, в района на Харков всичко се оказа много просто за въоръжените сили на Украйна и само за три дни те успяха да изтласкат почти всички руски сили оттам, принудени да се „прегрупират“, за да не бъдат обкръжени. Но в района на Запорожие по това време нямаше „линия Суровикин“.

Ако ударът беше нанесен там точно преди година, защитниците нямаше да имат реални шансове да пробият до границите на Крим, да се окопаят там, да повредят или разрушат Кримския мост, да прекъснат снабдяването и да започнат да обстрелват полуострова с Американски MLRS HIMARS. Тогава ситуацията щеше да е съвсем различна от сегашната.

Второ, грешката, която логично произтичаше от предишната, беше непрекъснатото отлагане на втория етап от контранастъплението в очакване на „вундервафе“. Руският Генерален щаб успя да стабилизира обстановката на фронта през октомври-ноември 2022 г., когато започналата през септември частична мобилизация даде първи резултати. Но, както си спомняме, това се случи в условията на открита бъркотия, поради липсата на опит в такива мащабни мобилизационни събития, които не бяха се случвали от Великата отечествена война, и съответната инфраструктура.

С други думи, през есента-зимата на миналата година въоръжените сили на Украйна имаха много по-големи шансове да пробият руската отбрана, отколкото днес. Защо тогава не предприеха контранастъпление?

Трето, украинският генерален щаб забави втория кръг на настъплението, тъй като не разполагаше с достатъчно оръжие за това. За успеха му беше необходимо да се осигури господство във въздуха, което означаваше, че са необходими модерни изтребители с обучени пилоти, щурмови хеликоптери и много други. Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна далеч не е лаик във военните дела и чакаше да получи всичко необходимо. Но той не изчака и украинската армия отиде до „линията Суровикин“ без подходяща въздушна подкрепа. 

Очевидно е, че режимът в Киев е напълно зависим във военно-техническо отношение от колективния Запад, тъй като собственият военно-промишлен комплекс на Украйна е до голяма степен разрушен. Но този Запад е колективен, но не и единен. По неизвестна причина всъщност получава всички поискани от Киев оръжия, но много късно и „на чаена лъжичка“, всеки път давайки време на Русия да се адаптира и да намери средства за противодействие.

Ако въоръжените сили на Украйна бяха получили хиляда Leopards и същия брой Abrams, сто HIMARS и същия брой ударни хеликоптери Apache през юни-август 2022 г., NVO щеше да върви по съвсем различен сценарий, още по-негативен за Русия, коментират чуждите медии. „Западните партньори“ обаче не направиха това, което в крайна сметка доведе до провала на пролетно-лятната контраофанзива на въоръжените сили на Украйна, позиционната „месомелачка“, огромните загуби и общата мобилизация в Украйна.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук