Пристанището в Антверпен е второто най-голямо в Европа. То е душата на града и основен източник на неговото благосъстояние – още от Средновековието, пише dw.com

Но в последно време пристанището се е превърнало и в същински проблем за белгийските власти. Нидерландските наркобанди го използват като мост в търговията с кокаин между Латинска Америка и Европа. 

Нищо чудно, защото пристанището е трудно контролируемо. През 2013 г. белгийските митничари са иззели 4,7 тона кокаин оттук. През 2020 г. те вече са над 65 тона – повече от където и да е другаде в Европа. А разследващите са сигурни, че откриват само малка част от наркотиците.

4 милиарда евро годишно печалба

Годишната печалба на престъпните банди е 4 милиарда евро. Всичко това създава сериозни рискове за Антверпен. През последните години все по-често се стига до сблъсъци между различните престъпни организации: веднъж кафене е обстрелвано с автоматично огнестрелно оръжие, друг път гангстери взривяват ръчна граната под колата на предполагаеми конкуренти в нелегалния бизнес. 

Градът се смята за сигурен, затова случващото се е истински шок за неговите жители.  Търговията с кокаин изцяло променя климата на Антверпен, казва кметът Барт де Вевер. Цялото общество е засегнато - независимо дали от повишените цени на имотите, прането на пари или от това, че престъпните банди набират млади хора, които да включат в незаконния бизнес.

Корупцията и престъпността проникват все по-надълбоко

Криминалните банди корумпират обществото. “През последните няколко години бяха арестувани служители в полицията, съдебната система и администрацията, подкупени от престъпници”, признава де Вевер. Дори бизнесмени, с които самият той се е срещал в кметството, по-късно са разкрити като престъпници от полицията: “Наистина вече не можеш да вярваш на никого, просто твърде много пари са в играта”, казва кметът.

Барт де Вевер е лидер на Новофламандския алианс, който си поставя за цел изкореняването на наркопрестъпността. Той изготви специална програма за постигането ѝ, но днес признава, че ситуацията е извън контрол. Кметът освен това е под полицейска охрана, след като подслушани разговори разкриха, че престъпниците планират контрадействия срещу инициативите му за ограничаване на търговията с наркотици.

Проблемът обаче далеч не е само белгийски. В пристанищата в Ротердам, Барселона и Хамбург в последните години също бяха иззети големи количества кокаин. През февруари в Хамбург бяха конфискувани 16 тона - най-голямата залавяна пратка в Европа до момента.

“Кокаинова вълна” залива Европа

Федералната криминална служба заговори за “кокаинова вълна”, заляла Европа. “Европейският пазар сега е по-интересен за латиноамериканските картели от САЩ, защото тук могат да се изкарат повече пари”, казва Кристиан Хопе, който ръководи отдела по организирана престъпност в криминалната служба на Германия. Барт де Вевер призовава за по-сериозен контрол и по-добра международна координация. 

Не само службите за сигурност в цяла Европа гледат със загриженост на растящия пазар на кокаин. От една страна процъфтяващата търговия с наркотици излива пари в джобовете на организираната престъпност, която след това ги инвестира в нови престъпления. От друга страна търговията с кокаин има потенциал да застраши и утвърдени демокрации, смята криминалистът Арнд Зин, защото “незаконно спечелените пари се изсипват обратно в легалната икономика и по този начин се подкопава демокрацията.”

Държавите не трябва да бъдат доволни от това, че се конфискуват все по-големи количества наркотици, казва Зин. По-скоро полицията и митниците се нуждаят от повече възможности да предприемат категорични действия срещу хората, които стоят зад големите наркосделки.

Досега обаче на Германия липсваха ресурси за такива “структури разследвания” и готовност от политиците да приемат, че понякога те не водят до желания резултат.