На територията на Русия премина нелегално началник на командния пункт на Противовъздушната отбрана на военна част от Въоръжените сили на Украйна майор Юрий Батурин. След прехвърлянето си той хвърли сензацията, че разполага с информация за съпричастността на въздушните сили на Украйна в унищожаването на малайзийския Боинг MH17.
 
Офицерът премина на територията на Русия със своето лично военно дело и документи, удостоверяващи самоличността му, съобщава „Звезда“.
 
По думите му на 17 юни 2014 година в деня на падането на самолета той е бил във военната част под Харков и тогава наблюдавал на радарите преминаването на самолета в небето над Украйна и неговата катастрофа.
Батурин потвърждава, че средствата за контролол са фиксирали как Боингът е бил атакуван с ракета земя – въздух, изстреляна от територията на Украйна.

Според предадената от майора информация след трагедията в подразделението му пристига колона автомобили, съпровождана от украински „Бук“. В личните си разговори с Батурин военнослужещите от колоната му разказали, че към момента на падането на самолета разчетът на

Зенитно ракетния комплекс се разполагал на място, посочено по-късно и в разследването на концерна „Алмаз-Ата“ като точка на изстрелване на ракетата.

Батурин е разкрил и точното наименование на военните части, задействани в тази операция.

Превод БЛИЦ