САЩ смятат, че коронавирусът COVI-19 е с естествен произход. Това стана ясно от думите на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили. Той посочи, че този извод не е окончателен, но допълни, че няма убедителни доказателства той да е произведен в китайска лаборатория.

В медии и блогове се появиха множество публикации, че коронавирусът, предизвикал пандемия, е създаден в лабораторията в Ухан – китайският град, от който в края на м.г. тръгна заразата. Имаше и предположения, че вирусът е разработван тайно като биологично оръжие и е бил „изтърван” от лабораторията или дори е бил умишлено разпространен.

ВИДЕО от 2015 г. показа как китайски учени създали COVID-19 в лаборатория

„Разполагаме с много разузнавателни данни, проучихме ги внимателно. Към настоящия момент доказателствата натежават в посока вирусът да е с естествен произход”, каза генерал Мили.
 
Думите му дойдоха няколко часа, след като в. „Вашингтон пост” публикува материал, според който американски представители са изразили загриженост за неадекватните мерки за сигурност в лабораторията в Ухан, която проучва коронавируси, пренасяни от прилепи.

Според вестника дипломатически служители на САЩ, които посещавали лабораторията, изпратили ноти във Вашингтон още през януари 2018 г., в които предупреждават за слабости в системите за сигурност и в управлението й, както и че изследванията й за коронавирусите при прилепите представляват риск от нова епидемия от типа на тази от SARS (виж графиката).


Източник: в. Труд

Тогава дипломатите препоръчали САЩ да помогнат на тази лаборатория, но това не се случило, заради орязаните от Доналд Тръмп разходи за операции в чужбина на Центъра за контрол и предотвратяване на заболявания.

Сред категоричните противници на твърденията, че коронавирусът е произведен в лаборатория или пък че е биооръжие, е и главният лекар на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Пол Фридрихс.

Екс шеф на МИ-6 избухна: Китай скри важна информация за коронавируса

„Да бъда пределно ясен. Няма нищо такова”,заяви той пред тв „Фокс”.