Австралийските учени стигнаха до извода че, кафето може да бъде застрашено заради глобалното затопляне. Това не е единственият продукт, чието производство ще бъде неблагоприятно повлияно от климатичните промени. Какво друго рискуваме да загубим през следващите години?

В света сега има 40 вида кафе, от които само 19 са с търговско значение. Най-популярните от тях са арабика и робуста. Освен това повечето от плантациите са разположени в горите на Азия и Африка. Именно тези територии сега са най-силно засегнати от негативните ефекти от промените на климата. Температурата на въздуха на тези континенти разсте, а количеството на валежите, напротив, намалява.

Особено засегнат ще бъде сорта робуста и този извод направиха учени от университета в Южен Куинсланд в Австралия. Този сорт може да расте само в определени климатични зони, където температурата достига поне +18,6 °C и не повече от +26,6 °C. По-рано обаче се предполагаше, че високите температури ще са от полза за растението.


Сега учените са открили, че високите температури намаляват добивите. С повишаване на температурата от само един  градус добивът спада с 14%, съобщава Global Change Biology.

През 2017 г. учените отбелязаха също, че заради глобалното затопляне ще пострадат и насажденията в Латинска Америка, където се отглежда сорта арабика. Това се дължи както на засушливостта на териториите и повишаването на температурата, така и на изчезването на важните опрашители.

„Кафето е една от най-ценните стоки на Земята днес и за неговото отглеждане се изисква освен специален климат, и пчели, които да могат да опрашват цветовете на кафееното дърво. Ние първи  проучихме как промяната на климата ще се отрази както на него, така и на други продукти, и открихме, че производителите на кафе ги очакват изключително тежки времена“, казва Тейлър Рикетс от университета Върмонт в САЩ.

Според прогнозите на учените, с климатичните промени, които имаме днес, кафето рискува да изчезне към 2050 година.

„Промените в климата могат да имат отрицателен ефект дори и в краткосрочен план. Това вече не е въпрос на бъдещето, това е вече нашето настояще“, казва Марио Черути, представител на кафе компаниите Lavazza.

По ирония на съдбата използването на пластмасовите чаши за еднократна употреба в много кафенета по света има отрицателно въздействие върху климатичните промени. Те не могат да бъдат напълно преработени благодарение на филма, с който чашките са покрити отвътре. Ето защо много кафенета са преминали на термочаши и насърчават своите клиенти да използват съдове за многократна употреба.

Своята лепта също дава и обезлесяването в Африка. Според проучване на Кралското дружество на ботаническите градини Kю в Англия, някои райони на Африка ще загубят от 65% до 100% от своите кафеени дървета до 2080 г. поради климатичните промени и бракониерството във високопланинските части на Етиопия и Южен Судан.

Обезлесяването превръща горите в горски острови, екосистемата на които е по-малко устойчива на неблагоприятни промени. Друг фактор са насекомите вредители. Благодарение на климатичното затопляне, бръмбарът, който преди сто години не излизаше извън Екваториалната Африка, бързо се разпространява във всички страни, които произвеждат кафе.

Намаляването на броя на птиците, които разпространяват семената от растенията, също ще се отрази негативно върху опазването на кафеените дървета. В африканска Танзания, откъдето се изнася по-голямата част от кафето в света, реколтата е намаляла наполовина през последния половин век.

Кафето не е единствената напитка, която можем да загубим в близко бъдеще. Под заплаха попада и чая.

Повишаването на температурата и валежите в Азия водят до намаляване на чайните плантации, а мусоните и продължителните дъждове влияят негативно на вкуса и интензивността на аромата. А в Източна Африка районите с площи засадени с чай ще бъдат съкратени наполовина до 2050 година.

Шоколадът също няма да преживее климатичните промени. Площта, подходяща за отглеждане на какаови зърна, е намалена и прави производството на какао нерентабилно за фермерите до 2030 година.

Много фермери в Индонезия и Африка вече са се отказали от отглеждането на какаови дървета в полза на други видове суровини.

През последните 40 години площта на територии, подходящи за отглеждане на шоколадови дървета, е намаляла с 40%. А след 40 години средните температури в Гана и Кот д'Ивоар, където се произвеждат две трети от какаото в световен мащаб, ще се повишат с 2 градуса, което може да означава край за шоколадовата индустрия.

Но най-лошото е, че глобалното затопляне води до унищожаване на лозята, което означава, че много скоро ще останем и без вино и бренди. Поради повишаването на температурата, летният сезон се удължава, гроздето узрява по-сладко и не отговаря на критериите за производство на бренди. Плодовете трябва да се берат по-рано, но дори няколко седмици особено горещо време в началото на лятото може да направят цялата реколта непригодна за дестилация.

„Това, с което се занимаваме от векове, ще стане невъзможно след 50 години. Трябва да намерим начин да се адаптираме към новите условия“, казва Пиер Жонкур, един от директорите на компанията за коняк Martell.

Един от начините за адаптиране е отглеждането на нови сортове грозде, които са по-устойчиви на високи температури, които да узряват по-дълго и да осигурят на плодовете необходимата киселинност. Компаниите харчат стотици хиляди евро годишно за тези експерименти, но никой не може да гарантира, че те ще успеят.

Източник: "Труд"