В Черна гора са регистрирани отново случаи на COVID-19 две седмици, след като страната обяви, че се е избавила от коронавируса, съобщава АФП.


Мнозинството от новите случаи са на черногорски граждани, които са присъствали в Белград на футболен мач, на който е имало хиляди зрители, съобщиха днес черногорските власти
.

Мачът, който бе полуфинал за Купата на Сърбия, се игра пред 16 000 зрители. След отмяната на ограничителните мерки Сърбия разрешава събирания на открито без ограничения за броя на присъстващите.

Властите в Черна гора обявиха на 2 юни, че в страната няма вече активен случай на коронавирус, след като от 5 май не бе регистриран нито един нов случай на зараза.

Но директорът на Клиничния център в Подгорица Йевто Еракович съобщи днес за девет "внесени" случаи на коронавирус, като осъди "поведението на някои безотговорни лица".

Сред новите случаи седем са на черногорски граждани, които миналата седмица за посетили Белград, за да присъстват на мач между сръбските футболни отбори "Партизан" и "Цървена звезда", отбелязва БТА.

Ясно е, че отиването на наши граждани на дербито в Белград предизвика ситуацията, която имаме днес, каза лекарят, който очаква "по-голям брой на нови случаи през следващите дни".

В страната с 620 000 жители бяха регистрирани 333 случая на коронавирус, а девет души починаха от вируса.

Черна гора отвори границите си от 1 юни за граждани на страни, които регистрират под 25 заразени на 100 000 жители, което изключва Сърбия.

Междувременно през последните 24 часа в Северна Македония са потвърдени 182 нови случая на коронавирус при направени 1348 теста, предаде агенция МИА.

За последното денонощие са регистрирани и 33 излекувани пациенти, а 5 пациенти с COVID-19 са починали.

Общо от началото на епидемията са регистрирани 4664 заразени при направени 47 793 теста. Досега са оздравели 1836 от заразените, 216 са починали, а активните случаи са 2612.