7.16 часа на 24 януари 1989 г. На електрическия стол в държавния затвор във Флорида пред очите на 42-ма свидетели издъхва един от най-жестоките, но и признат за най-харизматичния сериен убиец - Тиодор Робърт Бънди.

Минути по-късно заря в небето и викове "Гори, Бънди, гори" ознаменуват последния дъх на 42-годишния психопат, отнел живота на десетки жени и момичета през 70-те години на XX век, и признал за убийствата на само 30 от тях. Историята около Тиодор припомнят от Dir.bg.

 


Снимка: fbi.gov

Екзекуцията на Бънди събира стотици пред стените на затвора, а милиони наблюдават "шоуто" от домовете си. 

Смъртната му присъда е постановена десет години по-рано от съдия Едуард Д. Кауърт, а последните му думи към подсъдимия дори звучат ласкаво:

"Грижи се за себе си, млади човече. Казвам ти го искрено - грижи се за себе си. За съда бе крайно трагично да чуе и види такава липса на човечност в тази съдебна зала. Ти си толкова забележителен млад мъж. Щеше да бъдеш чудесен адвокат и аз щях да съм поласкан да практикуваш право в моята съдебна зала, но ти избра друг път. Грижи се за себе си. Не изпитвам ненавист към теб, искам да го знаеш. Още един път - грижи се за себе си".

Година по-късно - през 1980 г., Тед Бънди получава още една смъртна присъда. За последното убийство, което е извършил - на 12-годишната Кимбърли Лийч от Солт Лейк Сити през февруари 1978 г. Тялото на момиченцето е открито два месеца по-късно в щатския парк на Суейни Каунти във Флорида.

През цялото време "Чаровния убиец" твърди, че е невинен и медиите са виновни за погрешното му свързване с убийствата. В съдебната зала пред съдия Кауърт, Бънди заявява, че цялото дело и крайната присъда са абсолютен фарс, с който той категорично не е съгласен. 

"Абсурдно да прося милост за нещо, което не съм извършил ...не бих споделил бремето на вината", казва Бънди, признат от психолозите за "гениален психопат".

 


Снимка: fbi.gov

Въпреки двете смъртни присъди, серийният убиец не се отказва. Следващите 9 години Тед Бънди отчаяно се опитва да обжалва пред всички възможни съдебни инстанции. Първоначално датата за екзекуцията му е определена за 4 март 1986 г., но е била отложена, тъй като новият му адвокат Поли Нелсън работел по обжалванията на присъдите. Всички те са отхвърлени. Последното решение е на Върховния съд на САЩ.

Последната нощ е нощ на признания

Екзекуцията на Тед Бънди е насрочена за 24 януари 1989 г. 11 часа по-рано серийният убиец неочаквано решава да признае за голяма част от престъпленията си пред главния следовател на Правосъдния отдел в щата Вашингтон д-р Боб Кепел. 

През 1980 г. Тед бил помогнал на д-р Кепел в търсенето му на "Убиецът от Грийн Ривър" и му имал доверие. Кепел отива да види Тед в затвора, "въоръжен" само със записващ касетофон. Онова, което научава, е наистина шокиращо. "Чаровния убиец" разказва как е запазвал главите на жертвите у дома си, като трофеи. Още по-изненадващо било признанието на Тед, че е имал прояви на некрофилия с някои от останките на жертвите си.

 


Снимка: fbi.gov

 

След разговора с д-р Кепел, Бънди провежда последния си телефонен разговор. Той е с неговата майка - Луис Бънди. Тя не присъства на екзекуцията, защото "щеше да е твърде болезнено". Разговаряйки с журналисти пред дома си в Такома, Луис Бънди заявява: "

"Всичко това е цирк, а агонията, през която щяхме да преминем, нямаше да компенсира няколкото минути разговор с Тед през стъклото. Той се чувства по същия начин".

Отношенията на Бънди с майка му са необичайни още от детството му, когато той вярва, че тя е негова сестра, а баба му и дядо му - негови родители. Истината се разкрива, когато негов братовчед му показва акта му за раждане, в който Луис Бънди е вписана като негова майка. Кой е баща му обаче не е известно. 

През всичките години Луис Бънди не вярва, че синът й е способен на зверствата, в които е обвинен и за които е осъден. "Вярваме му, искаме да му вярваме. Той все още е наш син, няма значение какво е направил, ние го обичаме много", заявява майката.

Old Sparky 

Няколко часа преди екзекуцията, Тед Бънди поръчва последното си ядене - стек, картофени палачинки, яйца и препечени филийки, но то остава недокоснато.

Малко преди 7 часа "Чаровния убиец" е поведен към Old Sparky - електрическия стол, на който ще издъхне пред очите на 42-ма свидетели. Попитан какви са последните му думи, Бънди отговаря: "Джим и Фред, искам да предадете моята любов на моето семейство и приятели". 

Джим Колман е един от адвокатите му, а Фред Лоурънс е методисткият свещеник, който прекарва с Бънди последните часове в килията. 

В 7.16 часа бутонът е натиснат. 2000 волта преминават през тялото на убиеца. Минута по-късно машината е изключена, лекар проверява дали има пулс. Втори медик преглежда зениците на екзекутирания и Тиодор Робърт Бънди е обявен за мъртъв. 

Тялото му е кремирано, а прахът му е разпръснат в планината Северни Каскади във Вашингтон, където е убил поне четири от своите жертви.

Истинският брой на убитите от "Чаровния убиец" и до днес остава неизвестен.