Владимир Путин засегна редица важни за Русия теми по време на извънредно послание до руския парламент. Той обръща специално внимание но хода на войната в Украйна и отношенията със Запада.  

"Колкото повече западни системи с голям обсег ще идват в Украйна, толкова повече ще бъдем принудени да отдалечаваме заплахата от нашите граници. Това е естествено", каза държавният глава.

Руският президент призова в страната му да започне масово производство на свърхмодерни оръжия, които руските армия, военен флот и военновъздушни сили да вземат на въоръжение във възможно най-кратки срокове.

Путин обяви и създаването на специален целеви фонд, чиято цел ще бъде да подпомага ветерани и семейства на загинали военнослужещи.

„Фондацията ще решава медицински и социални въпроси, ще помага за рехабилитация, заетост и развитие на уменията. Всяко семейство на загиналия, всеки ветеран трябва да има свой социален работник, координатор, който да решава възникнали проблеми в хода на личната комуникация. Отделно организирането на домашни грижи за нуждаещите се “ , каза Путин.

Държавният глава добави, че тази година фондът трябва да бъде разположен във всички региони на Русия, а в бъдеще тази структура може да се занимава и с проблемите на други ветерани. Путин благодари на участниците в НМВ и на целия народ на Русия за тяхната смелост и решителност

Освен това президентът инструктира да се установи за всички военнослужещи, включително доброволци, двуседмична ваканция на всеки шест месеца.

Той засегна и темата за безработицата в страната, която според него в момента е достигнала историческия си минимум. По думите му малкият и среден бизнес в страната процъфтяват, след като са намерили своя начин да се приспособят. 

"Инициаторите на санкциите се самонаказват. Те провокираха повишаване на цените, загуба на работни места, затваряне на заводи, енергийна криза в собствените си страни и казват на гражданите си - и ние чуваме това - че руснаците са виновни за всичко", каза руският лидер, вдигайки ръце.

Путин припомни, че през последната година Западът се опита да прекъсне икономическите връзки с руските компании, да изключи финансовата система от комуникационните канали, за да „смаже руската икономика“, да я лиши от достъп до експортните пазари, за да удари доходите

Държавният глава на Русия спомена и откровената кражба на нашите валутни резерви и опитите за сриване на рублата, провокирайки опустошителна инфлация.

„Но руската икономика се оказа по-силна. Пазарът на труда не е потънал, а е станал по-удобен от преди. Преди пандемията безработицата беше 4,7 процента, а сега 3,7 е исторически минимум. Решенията бяха взети възможно най-бързо. Частната инициатива, малките и средни предприятия изиграха огромна роля. Бих искал специално да отбележа, че избегнахме прекомерното регулиране. Тази година се предвижда солиден ръст на вътрешното търсене, сигурен съм, че нашите компании ще се възползват от това и ще заемат нишите, освободени след напускането на западните компании“, обобщи президентът.

Той отбеляза, че научните открития и технологиите са победа, същата като една открита нова детска градина. Всичко това е общ успех.

Путин обяви, че Русия ще строи нови логистични коридори, ще развива вътрешни маршрути и изходи към Азия. Държавата ще обърне специално внимание на международния коридор "Север-Юг", "Транссибирската железница", BAMU, Северния морски път. В рамките на десет години държавата планира да инвестира повече от четири трилиона рубли в жилищно-комуналните услуги.

"Русия няма нужда да взема заеми в чужбина, да се кланя и да моли за пари. Родните банки работят стабилно. Важно е да се създадат допълнителни условия за гражданите да инвестират пари вътре в страната. Бизнесът трябва да върви към руска юрисдикция - това е основен принцип. Да бягаш с протегната ръка на Запад е безсмислено", каза държавният глава на Русия.

Последваха бурни аплодисменти. 

"Всички помнят как Русия първа подкрепи Италия по време на пандемията — това е пример за характера на руския народ. Изборите за местни и регионални власти, както и изборите за президент ще се проведат в строго съответствие със закона, при спазване на всички демократични процедури", каза още той. 

Припомняме, че за последно Путин говори пред събранието през април 2021 г. Според западни медии пък Путин имал три версии на словото си като едната предвиждала обявяването на още по-голяма мобилизация в Русия.

Словото на Путин идва ден, след като американският президент Джо Байдън бе в столицата на Украйна Киев, за да обяви нова оръжейна помощ от САЩ в размер на 500 млн. долара и санкции срещу Русия. Пак в понеделник ЕС започна обсъждането на десетия си пакет санкции срещу Москва заради войната на Путин срещу Украйна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук