Първоначалната информация относно течовете от газопровода "Северен поток" сочи за саботаж. Това заяви министърът на петрола и енергетиката на Норвегия Терье Осланд, цитиран от агенция УНИАН.

"Въз основа на информацията, която сме получили досега, може да се посочи, че става въпрос за акт на саботаж", каза той пред репортери.

Министър-председателката на Дания Мете Фредериксен също коментира ситуацията:

"Със сигурност не можем да изключим възможността за саботаж", каза тя по време на посещение в Полша за откриването на новия балтийски тръбопровод, свързващ Дания и Полша с норвежките газови находища.

"Все още е рано да правим заключения, но това е необичайна ситуация и има три теча, така че е трудно да си представим, че може да е случайност".

 

Министър-председателката на Дания Мете Фредериксен

Дмитрий Донецки, главен анализатор на инвестиционната и финансова компания Solid, смята, че до 500 милиона кубически метра технически газ са изтекли от тръбите на Северен поток.

"Това е последният газ, който "Газпром" би могъл да изпомпа в Европа по тези газопроводи. Ремонтът на тръбите може да отнеме до няколко години", каза той.

Припомняме, че датските власти съобщиха за изтичане на газ от "Северен поток 2" и помолиха корабите да стоят далеч от остров Борнхолм. Според "Der Tagesspiegel" в Дания са почти сигурни, че причината за това е саботаж.

"Трябва да има големи дупки, иначе налягането нямаше да спадне толкова бързо. Няма друго обяснение за това", коментира инцидента говорителят на германската мрежова агенция Фиете Вулф.

Швеция също разследва възможен саботаж.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук