Председателят и управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прогнозира, че глобалната икономика ще се свие с 4,4% до края на 2020 г. в резултат на пандемията от коронавирус и ще остане "доста под предкризисните нива на растеж" въпреки очакваното възстановяване от 5,2% в 2021 година.

"Очаква се инфлацията да остане слаба, тъй като слабото търсене надвишава негативното въздействие на нарушаването на веригата на доставки върху цените", посочи още тя по време на есенната среща на МВФ и Световната банка.

"Напълно подкрепяме усилията за подобряване на международната архитектура за разрешаване на проблемите с държавния дълг и приветстваме инициативата на Г-20 за замразяване на обслужването на дълга и Общата рамка за разрешаване на държавния дълг.

Ще продължим да работим със Световната банка по всеки отделен казус в подкрепа на преструктурирането на дълга, когато това е необходимо", отбеляза шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева също така посъветва страните по света да използват фискални мерки в подкрепа на икономиките си по време на продължаващата коронавирусна криза, предаде БНР.