"Няма руска нация, а самият руски език е възникнал като диалект, когато татаро-монголите са се опитвали да говорят украински". Това написа депутатът от латвийския парламент Александър Кирщейнс в Twitter, а в Русия останаха шокирани от думите му.

Трябва да се отбележи, че латвийски политици редовно призовават за съпротива срещу руския език в страната и понякога заявяват, че руската нация изобщо не съществува.

По-рано бившият член на градския съвет на Рига, Марцис Кулис, туитна идеи за борбата срещу руския език в Латвия:

"Ако гражданин на Латвия откаже да общува на държавния език в Латвия, тогава:

1) Трябва да му бъде наложена административна глоба

2) Задължителен езиков курс

3) Трябва да се провери целесъобразността на предоставеното му гражданство

Отказвайки да общува на националния език, този гражданин проявява явно неуважение към останалите граждани. Това по принцип би било равносилно на шофиране в отсрещната лента и пренебрегване на приетата от закона процедура", написа той.

Под публикацията на Кирщейнс се завихри бурна дискусия:

"Руският език е смесица от български и украински. Защото угро-фините са учили молитви на български. Останалите думи пък вече са преминали към Русия от територията на Рус т.е. от територията на Украйна. А и те отначало са изповядвали несторианството, а не ортодоксалното християнство.", написа един от потребителите.

От друга страна, мнозина се усъмниха, че политикът има поне училищно образование и го призоваха да напусне поста. "Александър, колко класа в училище си усвоил? Имаш ли поне някакво образование? Все пак си депутат", пише един от потребителите.

"Няма латвиец на име Александър Кирщейн. Той възникна в резултат на Съветския интернационал", подиграва се друг читател.

"Опитайте се да се образовате. В английската, немската и шведската литература и история има много информация за хората, които наричате несъществуващи", посъветва четвърти потребител.

"Най-добрият виц, който съм чувал. Не се опозорявайте"; "О, боже! Това някаква шега ли е или той наистина е толкова глупав?" – пишат други.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също не подмина ситуацията: "Нацистки изрод, питайте го и за американския език", написа тя в Телеграм.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук