Русия е готова да възобнови диалога с НАТО и очаква отговор на нейното предложение. Това съобщи на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

„Ще бъдем готови да възобновим диалога. Очакваме отговор на много от нашите предложения, които се разглеждат в Северноатлантическия алианс повече от година, чието приемане може значително да помогне за деескалация на ситуацията“, подчерта първият дипломат на Москва.

Лавров отбеляза, че взаимодействието между Русия и НАТО е почти напълно преустановено след преврата в Украйна през февруари 2014 г.
Министърът добави, че диалогът между Русия и Алианса не трябва да е празен разговор.

„Той не трябва да се води заради това натовците всеки път на заседания на Съвета Русия-НАТО да правят едностранчиви изявления, обвинявайки ни във всички грехове във връзка с украинската криза“, посочи Лавров и допълни: „Съветът Русия-НАТО да се концентрира върху въпросите на сигурността, за което е и създаден“.

Според министъра Русия от около 2 години не може да получи отговор от НАТО на предложението за установяване на разстояние между военните на границата.

„От около 2 години НАТО не разглежда конкретните ни предложения, които бяха предадени чрез Генералния щаб на нашите въоръжени сили... Имаше и предложение за съгласуване на разстоянието за ученията, както и редица други конкретни инициативи. Не сме получили отговор на нито една от тях“, отбеляза Лавров.