Русия не възнамерява да споделя със Запада бремето на отговорността за предизвиканите от него мигрантски кризи. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след заседание на Организацията на договора за колективна сигурност в столицата на Таджикистан Душанбе, информира БНР.

Сергей Лавров обвини за мигрантските кризи Запада и посочи като пример събитията в Ирак и Либия:

"Западът трябва да разбере, че ако продължава с авантюри като иракската и либийската, ако НАТО продължава с действията си, които за 20 години не доведоха до нищо добро в Афганистан и по никакъв начин не успокоиха ситуацията там, то навярно хората ще бягат от местата, които Западът иска да ощастливи чрез демократичната си мисия".

Лавров заяви, че Москва поддържа връзка с талибаните и продължава да следи доколко изпълняват дадените от тях обещания, че ще се борят с тероризма и наркотрафика и няма да дестабилизират съседните страни.

"Поддържаме с тях контакти преди всичко по въпросите, свързани с премахването на всякакви рискове за нашите централноазиатски съседи".

На срещата си в Душанбе министрите на външните работи, на отбраната и секретарите на съветите за национална сигурност на страните от Организацията на договора за колективна сигурност приеха официално изявление, в което се ангажираха да помогнат на Таджикистан при евентуално влошаване на обстановката по границата с Афганистан.