"Ние не сме се отказали от преговори за Украйна, готови сме за тях". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред тв канала "Росия-1". И допълни, че колкото повече се отлага дипломатическото решение за Украйна, толкова по-трудно ставало намирането му.

Изказването на Лавров идва на фона на контраофанзивата на украинската армия в Харковска и Херсонова област.

Лавров отбеляза, че руският президент Владимир Путин е предал позицията на Москва по време на среща с Държавната дума и лидерите на фракции. Той допълни, че предишните преговори в Истанбул не са били сполучливи, заради провокацията с убийствата на цивилни в Буча.

В същото време обаче украинският президент Володимир Зеленски заяви, че преговори с Русия за край на войната са невъзможни. Агресорът няма адекватна позиция и може да наруши договореностите, посочи Зеленски.

"Украйна няма да се задоволи само с деокупацията на Крим Донбас или с репарациите за инвазията", каза от своя страна Алексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

По неговите думи, Киев и западните му съюзници ще се стремят към "пълна капитулация и демилитаризация на Русия", като целта е "окончателно да се сложи край на въпроса за влиянието на Русия върху нейните най-близки съседи".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук