Русия се противопоставя на едностранното търсене на виновник в либийската криза. Това съобщи в събота руският външен министър Сергей Лавров след преговори с египетския му колега Самех Шукри.

„Днес говорихме подробно за Либия, като взехме предвид събитията там. Следваме движението на въоръжените сили, включително Либийската национална армия (ЛНА)и други групировки, включително тези, които са незаконни въоръжени групи и контролират голяма част от столицата на страната и редица други територии.

"Споделихме информация за това, как се разглежда тази ситуация в Съвета за сигурност на ООН, препоръчваме да не се правят опити да се определят едностранно виновниците", каза руският външен министър. Според Лавров Русия се застъпва за това либийците сами да определят собствената си съдба. "Опитът да се осъжда една страна, а да се подпомага другата е контрапродуктивен", каза той.

"Без разбиране на първопричините е много трудно да продължим напред. Ние, подобно на Египет, подкрепяме самите либийци да решат съдбата си и да започнат диалог без никакви изкуствени дати, които се опитват да им наложат отвън, и без някой да се опитва да притиска либийците против тяхната воля. Русия е обезпокоена от изявленията, че военни самолети ще бъдат използвани срещу армията на Хафтар в Либия, добави Лавров.

По-рано днес стана ясно, че либийската национална армия (ЛНА), под командването на маршал Халифа Хафтар, съобщи в събота за въвеждането на забранена за полети зона против действията на бойната авиация в западния регион на страната, където провежда офанзива срещу Триполи. Това съобщи телевизионният канал Al-Arabiya.

"Либийската армия обявява западния регион на страната за зона на военни операции и налага забрана за полети на бойната авиация в тази област", се казва в съобщението. "Ще ударим всички летища на запад, от които се правят бойни мисии." Изявлението на ЛНА бе направено няколко часа след като военновъздушните сили на министърпредседателя Фаез Сарадж нападнаха позициите на армията на Хафтар в Гарян и Мизда на юг от Триполи. Операцията е извършена от самолети базирани в Мисрата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!