Зависими от хероин от цяла Европа отиват в Белград, където нелегално им поставят импланти, които блокират действието на дрогата, пише сръбският вестник “Вечерне новости”.
Този метод не е разрешен в страните от ЕС, както и в съседната на Сърбия Хърватия, тъй като все още не са проучени всички негативни ефекти Терапията не е регистрирана и в самата Сърбия, но от дълго време се прилага в частни клиники за по няколкостотин евро.
От частна клиника в Белград потвърдиха за “Вечерне новости”, че правят такива процедури почти всеки ден на сърби, но и на наркомани от чужбина, макар че нямат никакво разрешение за това.
Процедурата е проста: вместо класическата терапия с таблетки, които зависимият може да спре да взима, под кожата – най-често в долната част на стомаха, се имплантира пластмасов, бързо разграждащ се имплант, в който са поставени таблетки “Налтрексон”.
Имплантът въздейства първо на мозъка, блокирайки рецепторите за наслада, така че зависимият повече няма желание да се дрогира. Трайността на импланта е между три месеца и една година.
Лекарите обаче заявяват, че въздействието на тези лекарство все още не е достатъчно изпитано и затова то е в черния списък на ЕС и на много други страни.
Според някои оценки само в Загреб живеят няколко десетки наркомани, на които в Белград е поставен подобен имплант. Доктор Славко Сакоман обаче казва, че тези таблетки помагат само, ако зависимият има волята да издържи кризата, тъй като е имало случаи хората сами да си отварят кожата и да вадят таблетките.
Имплантът “Налтрексон” е патентован преди 10 години от австралийския доктор Джордж О’Нийл, който твърди, че неговата терапия има стопроцентов успех, дори и при дългогодишни наркомани. /БЛИЦ