Самолетът на президента на Беларус Александър Лукашенко е излетял тази вечер от Минск. Това се доказва от данни от уебсайта PlaneFinder.

Според него дестинацията на президентския самолет EW-301PJ е Турция.

Готовността на самолета на Лукашенко да излети от Минск бе разкрита по-рано от телеграм канал NEXTA. Според него целият екипаж на лайнера е мобилизиран, пилотите са пренощували на летището. В същото време, близо до летището в Минск, сапьори провериха всички надлези. 

Според изтеклата информация това обикновено се случва преди президентът на Беларус да лети някъде.

Внезапното заминаване за Турция е на фона на приключилите избори за президент днес, на които Лукашенко спечели с безапелационните почти 80% от гласовете.

След като станаха ясни резултатите от езкитполовете, в различни градове на Беларус започнаха протести.

В град Могилев настъпиха масови безредици, наложи се полицията да разпръсне хора, събрани в центъра на града. В Брест протестиращите застанаха пред силите за сигурност и скандираха: "Полицията е с нас!" На място са задържани 10 души.

Арести има и във Витебск, полицията блокира площад „Победа“. По-рано беше съобщено за безредици пред избирателни секции в центъра на Минск.

Няколкостотин души се събраха на площад „Советска“ в Гродно. На място веднага бяха изпратени пожарни коли и полицаи и започнаха да разпръсват хората хората. Около 10 души бяха задържани, опитаха да се скрият в църквата, съобщава Радио Свобода.

По-рано привърженици на кандидата за опозиция Светлана Тихановская настояваха, ако тя бъде победена, да продължат обща стачка, да спрат работата на предприятията и да изискват честни избори.

Според първите резултати от официалните екзитполове Тихановская спечели 6,8 процента от гласовете. Действащият президент Александър Лукашенко има 79,7 процента.

Превод БЛИЦ


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ