Историята на Дж. Веапоска от Дебър е случай, който отразява ситуацията в македонското обществено здраве: корупция, некомпетентност, липса на държавен контрол върху лекарите и здравните процеси и накрая непоправими последици за пациентите, пише "Вечер". Органите за контрол на здравните процеси и персоналът не предприемат нищо, за да анализират явленията и възможните санкции.

Всичко това се съдържа в случая с Дж. Веапоска от Дебър.

А именно, жената е била бременна с второ дете и е проследила бременността с лекаря, гинеколога Мухамед Асани в частната му практика в Струга, която се намира в частната му къща.

В същото време, освен че извършва частна гинекологична практика, Мухамед Асани е директор и гинеколог в болницата в Струга. Той преглежда пациентите от болницата у дома и ги таксува.

В края на юни дошъл денят за цезарово сечение. Майката Дж. Веапоска на повикване и в съгласие с Мухамед Асани на 27.8. 2020 г. се появила за раждане, но противно на уговорката им, раждането на нейната новородена дъщеря било извършено от сина му Блертън Асани. И оттам започват усложненията.

След раждането майката изпитвала силна болка и имала кървене, което не спирало. Дали й болкоуспокояващи и настоявали да се прибере, за да е по-добре за нея, затова на 31.08.2020 г. се обадили на съпруга й Гафур Веапоски да дойде и да я прибере от болницата. Според съпруга й д-р Мухамед Хасани казал, че няма нищо страшно, тя е имала проблем с глезена и крака си от малка, така че сега болката се е появила.Между другото, поискал от съпруга да даде 100 евро за израждането и 50 евро за анестезиолога и асистента.

Болката става още по-голяма и майката Дж. Веапоска не е в състояние да се изправи и да се прибере вкъщи. Изпада в криза, след която директорът на болницата и нейният частен гинеколог Мухамед Асани организират операция, която според съобщението трябвало да продължи един час, а продължила от 15:00 до 22:30.

След операцията д-р Мухамед Хасани съобщава на съпруга си, че майката е кървяла, така че е трябвало да премахнат матката й, за да спрат кървенето, но то е продължило, така че са извадили и бъбрек!

След всички операции и медицински интервенции, Дж. Веапоска се прибира у дома без матка и бъбрек, а дошла без никакви здравословни проблеми, за да роди в Струга, при директора и гинеколога в болницата, който в частната си практика у дома преди това е наблюдавал бременността ѝ.

Семейство Веапоски вярва, че майката е останала без жизненоважни органи поради грешка. Наели адвокат, който на 02.11.2020 г. подава жалба до Държавната санитарна и здравна инспекция с подробно описание на случая, копия на документация и изявления от заинтересованите страни и иска извънредна проверка в болницата в Струга, гинекология, която ще разследва този случай със сериозни последици. след живота и здравето на пациентката.

На 24 ноември 2020 г. Държавната санитарна и здравна инспекция се обявява за некомпетентна за този случай. В отговора те казват, че са подали инициатива до министъра на здравеопазването Венко Филипче за сформиране на комисия, но отговор няма.

Няма отговор, няма процедура, както няма за десетки други подобни и подобни случаи. Кой от нас е следващият, пита "Вечер"

Превод: БЛИЦ