Тиха революция тече в Боливия. И слага началото на края на династията Ротшилд. Най-голямата частна банкова институция в света вече е аут от първата страна в Южна Америка. А президентът Ево Моралес показа, че има ли желание, има и начин. Да бъде върната държавата на народа си.

Боливийският президент буквално изгони от страната банкерите Ротшилд. Не само техните частни банки са унищожени, но също така бе отрязан пътят на САЩ за контрол и доминация върху Боливия, пише puls24.mk.

МВФ и Световната банка, които са доминиран от Съединените щати, са основните играчи в световния световен икономически ред от създаването им през 1944 г. Тези международни банкови организации, които са до голяма степен под контрола на прочутото банково семейство Ротшилд, от години диктуват световната политика и икономика. Посредством сложна мрежа от механизми, цялата власт е в ръцете на семейство Ротшилд. Които практически управляват света. Заедно с още няколко изключително влиятелни фамилии.

Доказано е, че тази мрежа първо започват да оказват натиск върху народа с помощта на дерегулацията на финансовия сектор. А след това предизвиква хаос. И то чрез промяна на политиката, която позволява на частните банки да ограбват обществата, твърди Моралес, пишат от puls24.mk.

Политиката на Ево Моралес

В резултат на създадения хаос, правителствата на тези държави биват принудени да спасяват икономиката с огромни пакети заеми от МВФ и Световната банка. Двете институции приемат да финансират националните банки с огромни пакети заеми, които обаче изискват от правителствата да въведат жестока политика на икономии, за да покрият лихвите по заемите. И по този начин вредят на работниците, семействата и държавата.

И, ако механизмът все още не ви е ясен, Гърция е най-пресният пример. Страната се оказа в изкуствено създаден балон на благополучие, който обаче се спука. И бе принудена именно от МВФ и ЕЦБ да приеме пакет от жестоки икономически мерки, които ощетиха до голяма степен гражданите, за да може да плащат огромните лихви по кредитите си. Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис призна, че е имало таен план за връщане на драхмата и унищожаване на еврото, с цел страната да се спаси от фалита. Но в последния момент премиерът Алексис Ципрас се поддал на натиска отвън. И е отхвърлил волята на народа си. В резултат на това Гърция затъна в огромна финансова криза. Която се задълбочи след миграционната инвазия от Средиземно море.


Грексит

Но докато Ципрас се уплаши, че Грексит може да му коства политическата кариера, а и бъдещето, то в Боливия Ево Моралес нямаше никакви угризения да затръшне вратите на частните банките и да каже „НЕ“ на МВФ. Така Боливия стана първата южноамериканска държава, която поведе борбата срещу тази престъпна система.

Преди Ево Моралес да поеме ролята на президент, Боливия страдаше от тежките мерки за икономии и приватизация от страна на МВФ и Световната банка, които унищожаваха хора и ресурси. Боливия тогава беше най-бедната нация в Южна Америка. Моралес, който стана 80-ият президент на Боливия през 2006 г., е първият президент, който бе избран от мнозинството на автономното население аймара. И оттогава се бори за намаляване на бедността и борбата срещу влиянието на САЩ и мултинационалните корпорации в Боливия.

12 години по-късно, Моралес, който е демократичен социалист, успя да превърне Боливия в най-бързо развиващата се южноамериканска икономика с поддържан положителен баланс и унищожаване на робовладелския външен дълг.

А новооткритата боливийска независимост в момента разрешава на Моралес да отхвърли изнудването на институциите. През 2016 година боливийският президент обяви, че страната му вече няма да се подчинява на исканията и изнудването на САЩ, Световната банка или МВФ. „С цел получаване на кредит от МВФ, по-рано трябваше да се откажем от част от нашата страна. Ние се освободихме от тях икономически и политически. И вече не зависим от други страни и институции“, добави той.

Боливия изхвърли множество корпоративни компании, след като Моралес дойде на власт. Включително "Макдоналдс" и "Кока-кола". И също така отказва да си сътрудничи със САЩ в „катастрофалната война срещу наркотиците“. Не поради липса на желание да спре наркокартелите, а защото предпочитат сами да се справят с проблема.

Моралес принуди освен това чуждестранните компании за петрол и газ да дават на правителството на Боливия близо 82% от приходите си, които използва за финансиране на различни социални програми в полза на бедните. Бедността в Боливия е спаднала значително в резултат на тези стъпки. За сравнение, в момента Тръмп се опитва да направи същото за САЩ. С тази разлика, че американският президент използва този механизъм, за да затвърди влиянието на страната си. А не толкова, за да подпомогне бедните американци.

Преобразуването на Боливия под ръководството на Моралес доказва, че всяка страна, без значение колко е бедна, може да отхвърли веригите на международните банкери. И да върне властта на народа си.

А правото на свобода и независимост е нещо, заради което подобна битка си струва.