Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че би се ваксинирал с ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, ако тя бъде предложена, когато дойде неговият ред, пише news.bg. 

"С оглед на последните научни изследвания е доказана ефикасността на ваксината AstraZeneca", каза Макрон пред репортери след виртуална среща на върха на Европейския съюз, цитиран от "Ройтерс". "Дойде моят ред, но имам време. Ако това е ваксината, която ми се предлага, ще я сложа, разбира се."

Макрон предизвика смут във Великобритания, след като по-рано тази година каза, че ваксината изглежда е почти неефективна сред хората на възраст над 65 години. Същото мнение изрази германският канцлер Ангела Меркел, която няма да си постави въпросната ваксина, тъй като е над 65-годишна. Френският лидер, който е под натиск за ускоряване имунизирането в страната, което силно изостава от британското, също заяви, че AstraZeneca не е постигнала целите си за доставка и че лидерите на ЕС оказват натиск върху компанията да ги спази.

"Казахме им, че не се отнасят сериозно към ангажиментите, които са поели, защото не са ги изпълнили", каза той. "Ние оказваме натиск върху тях, така че да се спази точен график."

Макрон заяви, че механизмът на ЕС за контрол на износа на ваксини е задоволителен и спомага за прозрачността, но не трябва да се използва за забрана на износа, което би било контрапродуктивно.

Той счита, че паспортите, които предлагат страни като Гърция, биха били несправедливи за младите хора, които според плановете на отделните държави ще бъдат имунизирани по-късно и няма да могат свободно да пътуват през следващите месеци.

По отношение на въпросните сертификати, евролидерите все още не са на единно мнение дали и кога ще бъдат в сила, както и каква информация ще съдържат.