Малкото пикаещо момченце Манекен Пис в Брюксел получи костюм номер 1000 в гардероба си. Дрехата, която е дело на белгийския дизайнер Жан-Пол Леспанярд и е подарък от друг символ на Брюксел - Атомиумът, който празнува 60-годишнината си тази година.

Шлиферът на Манекен Пис следва цвета на сребристите сфери на Атомиума и е представен с осветена арка, която символизира фойерверките и партито, за откриването на световното изложение Експо 58, част от който е уголеменият модел на атома.

Традицията за обличане на Manneken Pis започва през 17 век. Първото изображение на момченцето в овчарски дрехи е от 1615 г, но най-старият оцелял костюма днес е този, дарен от Луи XV през 1747 г.

Френският крал го поднася като извинение заради опита на войските му да откраднат пикаещото момченце по време на една от войните.

Той представлява благородническо одаяние и към него е добавен ордена на "Св. Луис".

Оттогава потокът от предлагани костюми не е секвал до заветните 1000, които бяха достигнати този уикенд. В гардероба на символа на града има облекла, подарени от крале и от простосмъртни, от дизайнери, белгийски и чужди знаменитости.

Годишно Манекен Пис не облича повече от 130 от тях според календар, изготвян от общината.

Не всеки може да предложи да облече пикаещото момченце. Затова е нужно да се изпрати официално запитване до градските власти, които наемат нарочен комитет да оцени предложението.

Манекен Пис има и българска носия, подарена от правителството на България по повод влизането на страната в ЕС. Тази година момченцето сложи носията за Голямото българско хоро на Гран плас на 22 април.

Малка част от останалите дрехи (около 100) са показани в "Гардероба на Манекен Пис", нарочен музей в близост до статуята.

Манекен Пис или Пикаещото момче, според легендата е спасило Брюксел от един от многобройните пожари през Средновековието и оттогава е почитано като един от символите на града.


Източник: dnes.bg