Според съвременните историци, приказните богатства на владетеля на Мали Манса Муса Кeйта I стават известни в други страни по света, когато този император направил хадж на Мека. Въпреки това, сравнително бързо размерът на огромен капитал намалява значително.

Виновни са гражданските раздори и чуждите завоеватели

Според Celebrity Net Worth, онлайн издание, специализирано в публикуване на биографии на известни личности, владетелят на Мали Манса („манса“ и в превод като „владетел“), Муса Кейта I, имал богатство в размер на 400 милиарда долара.

Муса е начело на държавата от 1312 г., тогавашната Малийска империя включваща териториите на такива съвременни западноафрикански страни като Гана, Тимбукту, Мали и много други. Империята притежавала повече от половината от световните запаси от сол и злато.

Някои джамии, построени от Манса Муса, все още стоят след 700 години. Съобщава се, че многомилиардното състояние на този владетел две поколения след неговото царуване (Манса Муса управлява 25 години) значително е намаляло поради гражданската война, завладяването на  империята, и нахлуванията на чужди нашественици.

Как неговото богатство стана известно

Английският писател Аби Норман в своите исторически проучвания съобщава, че е научил за огромното богатство на владетеля на Мали от други страни по време на пътуването си до Мека - хаджът е бил много скъп. Керванът на Манса Муса минал през Кайро и Медина, в него имало над 60 хиляди души и десетки животни.

Малийците донесли със себе си много злато, което Муса и обкръжението му раздали на бедните по улиците; в градовете, през които минавал керванът, купували различни неща в замяна на кюлчета от благородни метали.

В резултат на изобилието на златото цената му рязко спаднала и така в крайна сметка се оказало, че Манса Муса има монопол да определя цените на златото в цялото Средиземноморие.

Изключителното пътешествие от 1375 г. е изобразено върху такъв известен исторически документ като каталунския атлас: на картата те също са нарисували самия Мансу Муса на трон със златна корона.
С какво още е известен Манса Муса

Аби Норман пояснява, че най-богатият човек в света е похарчил повечето от парите си за изграждане на джамии. Според легендата той започва строежа на друга религиозна сграда всеки петък. Най-известната от тях е джамията на Джингереберскатна джамия в Тимбукту, тя е оцеляла до наши дни.

Заслугата за Манса Муса, когото историците смятат за един от най-могъщите владетели на своето време, ако не и цялата световна история, постави и създаването на широка мрежа от образователни институции в неговата империя.

Според изчисленията на историци и икономисти, само Джон Рокфелер с капитал от 336 милиарда долара е бил в състояние да се доближи до 400 милиардното богатство на Манса Муса.

Превод: БЛИЦ