Присъединяването на Украйна към НАТО може да доведе до трета световна война, ако впоследствие се опита да посегне на Крим. Това заяви в интервю заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, съобщават световните издания.

"За нас Крим е част от Русия. Това е завинаги. Всеки опит за посегателство върху Крим е обявяване на война на страната ни. Ако страна, която е част от НАТО, направи това, това е конфликт с целия Североатлантически алианс. Трета световна война. Тотална катастрофа", каза Медведев.

Според него Украйна в НАТО е по-опасен за Русия от Швеция и Финландия.

Медведев добави, че Русия не е против влизането на Швеция и Финландия в НАТО, но ще трябва да укрепи границите си.

"Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО не ни заплашва с нищо особено ново. Тези страни преди това имаха отношения с Русия, които могат да се нарекат доста уважителни и взаимно доброжелателни. Въпреки миналото ни, сега нямаме и не се очаква да имаме териториални спорове с тези държави и дори причини за тях.", каза Медведев.

Медведев подчерта, че в този случай Русия ще бъде готова за ответни стъпки.

"В случай на такова разширяване на НАТО, дължината на сухопътните му граници с Русия ще се удвои повече от два пъти. Ще трябва да укрепим тези граници. Неядреният статут на Балтийско море ще стане нещо от миналото, а Групирането на сухопътните войски и флота в северните направления ще бъде сериозно увеличено", каза той.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация смята, че "никой не е доволен от това", включително "гражданите на двете страни кандидатки за НАТО.

"Не най-добрата перспектива е да имате нашите "Искандери", хиперзвукови ракети, военни кораби с ядрени оръжия на прага на собствения си дом. Малко хора са доволни, че данъците, които се плащат сега, ще отидат не за разкрасяване и хуманитарни програми, а за отбранителни цели по силата на под егидата на НАТО. Това е бездънна бездна.

- Освен това, както показва опитът от много десетилетия, ескалацията на напрежението в отношенията с Русия е безсмислен и скъп бизнес", каза Медведев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация се съмнява, че бъдещето на Украйна е свързано с Европейския съюз (ЕС).

"Сигурен съм, че украинският народ ще преодолее тези изпитания. Те ще изберат за себе си по-добро бъдеще, силни лидери, справедливи закони и успешен икономически модел. Изобщо не съм сигурен, че този модел ще бъде свързан с ЕС. ", каза Медведев.

Той отбеляза, че "шансовете на Украйна да се присъедини там, въпреки статута на "кандидат", са илюзорни".

"Циничните европейци директно говорят за това, гледайки в очите на украинските лидери, широко отворени от изненада и психостимуланти", отбеляза заместник-председателят на Съвета за сигурност.

Той също така изрази увереност, че няма да е възможно да се "забрани" руската култура в Украйна и че "времето ще постави много на нейно място".

 

Източник: news.bg