Германското правителство подготвя ново блокиране на страната, но в по-лек вариант, за да забави разпространението на коронавируса. Фокусът този път ще бъде върху затварянето на барове, ресторанти и публични събития.

Съгласно плана, магазините ще останат отворени, с някои ограничения, а училищата ще продължат да работят, освен в райони с особено голям брой случаи, съобщава в. "Билд", цитиран от Ройтерс.

Източник от правителството е коментирал, че все още "не са взети окончателни решения".

През последната седмица случаите на Covid-19 в Германия се удвоиха. Канцлерът Ангела Меркел обаче се опитва да избегне второ пълно блокиране на национално ниво, което може да застраши крехкото възстановяване на най-голямата европейска икономика.

По-рано днес говорителят на Меркел заяви, че канцлерът и лидерите на 16-те германски провинции ще се срещнат в сряда, за да вземат решение за допълнителни ограничения.

Германия съобщи за 8 685 нови случая в понеделник. Според правителствени източници Меркел е заявила, че ситуацията е „много, много сериозна“ и без допълнителни мерки за ограничаване броят на ежедневните нови случаи може да достигне 30 000 през следващата седмица.