Някои съседи на Русия традиционно гледат на руската Калининградска област с апетит и тайно се облизват, но никога не го изказват гласно. Например в Литва Калининград го наричат Караляучус, означаващо „Кралска гора”, дори така е обозначен на пътните табели. Тамошни идеолози твърдят, че именно литовците в течение на много векове съставлявали в тези области основен етнически елемент.
През 1995 г. бащата-основател на сегашната литовска държава Витаутас Ландсбергис твърдеше, че статутът на Калининградска област като руска територия след Втората световна война така и не бил достатъчно обоснован.
 
Само преди пет години идеологът на литовския национализъм Ромуалдас Озолас (бивш вице-спикер на Парламента) в своя публикация призовал за създаване на нова независима „Балтийска република”.
 
„Отказвайки се от мюнхенската традиция за политическа коректност, Литва може да използва легален международен език, като започне да представя стремежите на жителите от края Караляучус да станат независима република” – призовавал Озола.
 
В 2014 г.анализатора от литовския държавен Център за изследване на Източна Европа и депутат от Сейма Лауринас Кашчюнас оповестил, че с решение на Потсдамската конференция през 1945 г. Кьонигсберг е предаден на Съветския съюз само за 50 г. и при наличие на съответна политическа воля западните държави могат да постигнат преразглеждане на договора.
 
При това Кашчунас е уверен, че сред жителите на Калининград са силни автономистките настроения, свързани с факта, че мнозина от тях по-често посещават страните от ЕС, отколкото „континентална” Русия.
 
Всичко това не означава, че НАТО обезателно ще се опита да разсече „калининградския възел” и то с един удар. Темата обаче се обсъжда толкова активно, че неизбежно ще се отрази на отношенията на Русия с НАТО и то не в най-добрата насока.
 
Миналото лято порталът Delfi оповести, че хакери влезли в електронната система на въоръжените сили на Литва и установили, че балтийската страна разиграва военни планове с цел да анексира руския анклав.
 
Превод и редакция: БЛИЦ