Без силен контрол интернет не може да се развива успешно, смята "Microsoft4.
Анонимността в мрежата трябва да остане в миналото, посочва Скот Чарни, вицепрезидент и шеф на отдела по сигурност в компанията, във видео обръщение на сайта End-to-End Trust, посветен на проблемите в интернет пространството.
Глобалната мрежа може да съхрани темповете си на растеж, ако бъде по-защитена. Поради възможността потребителите да останат анонимни в интернет кибер пространството се наводнява с престъпници. Много хора сега дори не знаят какви програми се изпълняват на компютрите им, казва Скот Чарни.
При тези условия, за злонамерени лица не е трудно да заразят компютрите на потребителите. Често хората не знаят с кого общуват в мрежата, дали дадено електронно писмо съдържа вредоносни файлове и могат ли да вярват на сайтовете, които посещават.
Не за първи път представители на "Microsoft" се обявяват за по-силен контрол и създаване на доверие в интернет. Миналата година по време на конференция за сигурност RSA ръководителят по изследвания и стратегии в компанията Крег Манди обяви началото на инициативата End-to-End Trust. Скот Чарни продължи темата на започналата днес аналогична конференция.
Продуктите на "Microsoft" най-често са обект на кибер атаки. Всеки месец компанията пуска обновления и кръпки за уязвимости в своите най-популярни приложения като Office и Internet Explorer.
"Microsoft" не щади усилия, за да привлече към решаване на проблема със сигурността в мрежата други компании, правоохранителни органи и организации, работещи в тази област.
През септември миналата година софтуерният гигант се обърна за съдействие към групата "Internet Safety Technical Task Force", която се опитва да направи интернет безопасно място за децата. "Microsoft" си сътрудничи по проблемите с анонимността в интерент и с правителствата на редица страни.
В България "Microsoft" е инициатор на кампанията „Децата безопасно в Интернет”, която в последното си издание постави фокуса и върху родителите, с цел да ги информира как по-ефективно да предпазват децата си, докато сърфират в интернет. /technews.bg