44-годишният швейцарец Хелг Сгарби се опитал да изнудва най-богатата жена в Германия. След кратка любовна афера той подлага Сузане Клатен на натиск със секс-видеоклип и иска от нея двуцифрено число милиони, информира Дойче веле.
46-годишната притежателка на множество акции на БМВ не се оставя да бъде изнудвана и подава оплакване срещу Хелг Сгарби. Той е задържан под стража през януари 2008 година. Тази седмица в Мюнхенския областен съд започна процеса срещу някогашния инвестиционен банкер, който, след като направи пълни самопризнания, бе осъден на шест години лишаване от свобода поради професионално измамничество, опит за професионална измама и опит за професионално изнудване.
Как се кръстосват пътищата на жертвата и извършителя?
Лятото на 2007 година: най-богатата жена в Германия решава да отиде на почивка, за да се успокои вътрешно. Сузане Хана Урсула Клатен, по баща Квант, е господарката на химическия концерн Антана, член на НС и собственичка на солиден дял от БМВ. От 1990 година е омъжена за инженера Ян Клатен и е майка на три деца от този брак.
Сузане Клатен се чекира в балнео-уелнес хотела Ланзерхоф край Инсбрук в Австрия. Тя е образцово дисциплинирана жена за показ. Състоянието й се оценява на около 9 милиарда евро, ала коя е жената зад тази огромна сума остава скрито за обществеността. Сузане Клатен успява майсторски да се укрива, докато Хелг Сгарби я извлича в омразната светлина на прожекторите. Как точно става това жертвата описва една година по-късно в интервю за Файненшъл Таймс.
Винаги дълбоко я е наранявало, когато я оценяват по парите й. Тя иска да бъде разглеждана като човек, но от това развива една опасна за самата нея черта - желанието да споделя с някого. Всичко започва през лятото на 2007 година по време на почивката в Австрия. Сузане Клатен се сприятелява с Хелг Сгарби. 44-годишният светски лъв говори шест езика и се представя за специален съветник на швейцарското правителство. Двамата разговарят за какво ли не, само не и за платежни баланси.
Срещат се отново и отново. Завързват любовна връзка. Клатен си няма понятие, че интимните им срещи тайно се заснемат. След това милиардерката дава на любовника си пари. Седем и половина милиона евро. Сгарби я излъгва, че по време на служебна командировка е блъснал с колата си дете, което е тежко ранено и се нуждае спешно от помощ. Клатен му вярва. Когато по-късно Сгарби става все по-обсесивен, милиардерката решава да сложи край на връзката.
Милионите получавал предводител на секта
Любовникът тогава окончателно се саморазкрива като изнудвач. Заплашва Клатен с тайно заснетото секс-видео и поисква 49 милиона евро. В интервюто за Файненшъл Таймс една година по-късно изнудваната Клатен казва следното: "Често съм допускала грешката да се разкривам пред хора, които не заслужават такова доверие. Тогава човек се превръща в жертва. А това дразни. И боли. А после се питам: как можа да ми се случи такова нещо."
Не друг, а тя - свръхпредпазливата и винаги перфектната, попада в капана на човек, който от години живее от парите на богаташки, които прелъстява, за да ги изнудва. Сгарби е учил право в Цюрих, после работи в банката Швайцер Кредитанщалт и в хай-тек фирмата Лайстер Текнолъджис. Безупречният му начин на живот се пропуква, когато в началото на 90-те години попада в лапите на италианския предводител на секта Ернано Барета. На него Сграби предавал и милионите, които в ролята на високо интелигентен жиголо и изнудвач получавал от богати жени. Сгарби бил изцяло под влиянието на италианеца.
46-годишната германска милиардерка заплаща висока цена за връзката си със Сгарби. През октомври 2008 година аферите и следствените действия вече не могат да бъдат държани в тайна. Снимката на плахата жена се появява на всички първи страници, попада в новинарските бюлетини по цял свят. /БЛИЦ