В арсенала на самолетите Су-30МКИ могат да се появят нови хиперзвукови ракети, принадлежащи към класа въздух-въздух.

Става дума за ракета, предназначена за унищожаване на авиационни комплекси за радарно откриване и насочване. На Запад такива разузнавателни летателни апарати са обозначени със съкращението AWACS (Airborne Warning and Control System), а в Русия - ДРЛОиУ (Далечно радиолокационного откриване и управление).


Също така оръжията могат да се използват срещу въздушни комплекси, които изпълняват само функции за разузнаване и откриване на цели.

Според изданието Military Watch подобна ракета ще бъде разработена от съвместната руско-индийска компания BrahMos Aerospace. Изданието отбелязва, че Индия отдавна се интересува от усъвършенствани боеприпаси, които могат да бъдат отнесени към класа „убийци на AWACS“, и е въоръжила своите изтребители Су-30МКИ с руски ракети К-100.

Но тази ракета, разработена главно по съветска технология, влиза в експлоатация през 90-те години. И оттогава са създадени по-модерни ракети. Например, Р-37M, който може да унищожи цел на разстояние до 400 километра, пише "Поглед инфо".

Тя лети със скорост около 6 Мах. Такава ракета е по-бърза от К-100. В същото време тя е маневрена, разполага с по-модерна електроника и оборудване за радио-електронна война.

Авторът на материала предполага, че при създаването на новото руско-индийско оръжие технологиите на Р-37M до голяма степен ще бъдат взети предвид.

В същото време ракетата ще се възползва от модернизацията, която се предполага, че ще бъде извършена на индийския Су-30МКИ. По-специално, те могат да бъдат интегрирани с новия радар “Ирбис-Е”.

Освен това Индия обмисля придобиването на изтребители Су-57 и МиГ-35, което означава, че тези платформи също могат да станат носители на нови оръжия. Но все още не е известно за каква ракета говорим, защото за вътрешните отделения на самолетите от ново поколение е необходимо по-компактно оръжие.

Превод: В. Сергеев