По предварителни данни мъж се опитал да нападне немския канцлер по времето когато тя излизала от сградата.

Полицаите са задържали в сградата на парламента неизвестен мъж, който се опитал да доближи канцлера на Германия Ангела Меркел. Както съобщава Die Welt тъкмо тя напуснала сградата, неизвестен се втурнал към нея с викове, които не били на немски език.

Подминавайки случващото се, Ангела Меркел бързо седнала в колата и напуснала местопроизшествието. Изясняват се причините за инцидента. Задържаният е разпитан, уточнява "Монитор".

По-рано германският канцлер Ангела Меркел беше избрана от Бундестага да води за четвърти мандат правителството на най-мощната икономика на Европа. Депутатите от германския парламент гласуваха в съотношение 364:315 в подкрепа на Меркел. 

Меркел се закле "с Божията помощ да посвети всичките си сили, за да работи за добруването на германския народ" и "да пази и брани основния закон и законите на федерацията".

Ангела Меркел
БГНЕС
Церемонията се ръководеше от председателя на парламента и бивш финансов министър Волфганг Шойбле, отбелязват ДПА и Асошиейтед прес. Министрите от новото 16-членно правителство ще положат клетва по-късно днес.
Очаква се утре Меркел да разговаря в Париж с френския президент Еманюел Макрон, съобщи източник от Елисейския дворец, цитиран от ДПА. Двамата лидери, които имат много добри отношения, ще проведат работна среща.

Ангела Меркел
БГНЕС

Визитата подчертава близките връзки между Франция и Германия, които са и основна движеща сила в Европейския съюз. Макрон посети Меркел в Берлин ден след встъпването си в длъжност през май миналата година. Френският президент се надява новото германско правителство да подкрепя амбициозната му програма за по-тясна интеграция в еврозоната.