Властите в Зимбабве недоумяват каква е причината за смъртта на слонове в западната част на страната, където вече са открити 22 мъртви животни, съобщават световните агенции.

В края на миналата седмица 12 мъртви слона бяха намерени в гората Пандамасуе, между националния парк Хванге и водопада Виктория, а тази седмица са намерени други десет.

"Все още чакаме лабораторни резултати, за да сме сигурни какво точно е покосило тези 22 слона", каза говорителят на службата за националните паркове и дивата природа Тинаше Фараво. "Продължаваме наблюдението на парковете с дронове, за да следим ситуацията", добави той.

Направените досега тестове са изключили първоначалното подозрение за бактериалната инфекция антракс, каза по-рано тази седмица министърът на околната среда Мангалисо Ндлову.

Той уточни, че ще е нужно още време за допълнителни изследвания, които да установят причината за гибелта на слоновете и каза, че учените подозират "бактериално растение". Бракониерството бе изключено, защото умрелите животни били намерени с бивните си.