В четвъртък Великобритания, а и светът потънаха в скръб, след като стана ясно, че кралица Елизабет II е починала. Притесненията, че ще се случи най-лошото започнаха още през деня. 

От Бъкингамския дворец заявиха в 12:32 часа, че лекарите на британския монарх са силно притеснени за здравето й. Веднага след това членове на британското кралско семейство побързаха да се отправят към шотландския замък Балмора, където бе кралицата.

Но точно пътуването на висшите членове на кралското семейство озадачи всички. При кралицата първи се отзоваха най-големият й син Чарлз, който вече официално е крал на Великобритания, както и съпругата му Камила.

В четвъртък сутринта Чарлз отмени поредица от срещи в Дъмфрис Хаус в Еършър, след което се качи в хеликоптер за Балморал в 10:30 часа сутринта и кацна там около 11:30 сутринта.

Дъщерята на кралицата – принцеса Ан вече беше в Балморал, където имаше поредица от ангажименти.

Останалите деца на Елизабет II – принцовете Андрю и Едуард, както и големият й внук принц Уилям, който сега официално е престолонаследник на Великобритания, тръгнаха към Балморал, веднага след притеснителното съобщение от Бъкингамския дворец.

Но именно тяхното пътуване предизвика куп въпроси. Техният самолет на RAF е в центъра на загадка, тъй като излита за Балморал в 14:39 часа в четвъртък, но по план трябвало да излети още 13:30 часа, пише The Sun.

Не е ясно какво е причинило задържането в последния момент, но принцовете Уилям и Андрю, както и принц Едуард и съпругата му Софи са били на борда.

Принц Хари не е бил на RAF Dassault Falcon. Експерти предполагат, че това се дължи на опасения от конституционна криза – винаги трябва да има жив кралски наследник в случай, че самолета, превозващ останалите, се разбие и няма оцелели.

Херцогът на Съсекс трябваше сам да стигне до Шотландия, пристигайки два часа след смъртта на баба си. Източници от кралския дворец твърдят, че Хари бил бесен от факта, че не е успял да се прости с умиращата му баба.

Покъртителни СНИМКИ на Хари, пътувайки към двореца Балморал

Но кралските експерти казват, че членове от семейството не са искали Хари и Уилям да пътуват заедно, в случай че и двамата загинат в катастрофа.

Конституционният експерт и кралски автор Брайън Хоуи каза: „Има сериозна конституционна причина Уилям и Хари да не летят заедно – и това е свързано с линията на наследяване.

Кралските помощници трябва да обмислят всичко и това е много вероятно да е факторът за закъснение на въпросния полет.

Въпреки че събитията се случиха много бързо, те имаха години да планират всички евентуалности.

Бързината на събитията хвана всички неподготвени и можеше да повлияе на плановете за пътуването им към Балморал – но все пак би било неразумно Уилям и Хари да летят заедно.

Не мисля, че ще видим отново толкова много кралски особи да летят заедно поради конституционни причини“.

Говорител на Уилям потвърди около 12.46 часа, че принцът пътува за Балморал. Той беше видян да напуска Уиндзор с кола около 13:10 часа.

Съпругата му Кейт остана в Adelaide Cottage, за да вземе децата им, Джордж, Шарлот и Луис от първия им ден в училище.

Принц Андрю беше видян в своето Bentley в Уиндзор да шофира към RAF Northolt в 13:30 часа. По-късно говорителят му потвърди, че той е отпътувал за Балморал, за да види майка си. Пет минути по-късно беше потвърдено от двореца, че графът и графинята на Уесекс също пътуват до Шотландия.

Полетните записи показват, че самолетът G-ZABH на Dassault Falcon RAF е трябвало да излети в 13:30 часа, но останал на пистата повече от час.

Самолетът на Кралските военновъздушни сили най-накрая напусна Нортхолт в 14:39 часа, а кацна в 15:55 часа. След това Уилям, Андрю, Едуард и Софи се отправиха на едночасовото пътуване през планините до Балморал.

Какво е наложило мистериозното едночасово закъснение на полета така и не стана ясно. Все пак кралските особи успяха да стигнат до леглото на умиращата кралица Елизабет II и да се простят с нея.

Това обаче не важеше за Хари. Полетът му кацне в 18:46 часа, а в 18:32 часа от Бъкингамският дворец обявиха смъртта на кралицата. Хари бе засечен да пристига с кола в Балморал, изглеждайки изключително съкрушен.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук