Британската кралица Елизабет Втора е поставена под лекарско наблюдение, след като лекари се притесниха за здравето на монарха тази сутрин. Това разкриха от Бъкингамския дворец. Междувременно, принцът на Уелс Чарлз заедно със съпругата си Камила и херцогът на Кеймбридж Уилям и половинката му Кейт са на път, за да бъдат заедно с 96-годишната кралица, предава британския в. "Дейли Мейл". 

Кралица Елизабет Втора се намира в своята шотландска резиденция Балморал

Членовете на семейството на нейно Височество са били информирани за лошия развой тази сутрин, обяви говорител на Елизабет Втора, което е накарало нейните двама преки наследници - Чарлз и Уилям, да отидат до болничното ѝ легло. 

Всичките деца на Кралицата в момента бързат да отиват в замъка Балморал, като принцеса Ан (най-възрастната дъщеря на монарха) вече е там, а херцогът на Йорк и графинята на Уесекс са на път. 

Един от хеликоптерите на кралското семейство бе видян да каца в Балморал. Предполага се, че с него в замъка са пристигнали Чарлз и Камила.

Към замъка пътуват принц Андрю, принц Едуард и съпругата му Софи. 

Всички деца на кралицата са в или пътуват към Балморал, уточнява кралският кореспондент на BBC Джони Даймънд.

Говорител на кралското семейство обяви: "След допълнителни медицински прегледи, лекарите на Кралицата са се притеснили за здравето на нейно Височество и са препоръчали тя да бъде поставена под лекарско наблюдение. Кралицата в момента е настанена удобно в замъка Балморал". 

Уилям и Кейт са на път към болничното легло на кралицата

Изявленията относно здравето на кралицата са доста редки и предполагат, че ситуацията е доста сериозна. Също е притеснителен факта, че всичките ѝ деца, както и внук ѝ Уилям, са вече там или са на път към нея. 

Принц Хари и Меган Маркъл, които са на посещение в Германия, както е известно, също пътуват към Шотландия

Минути преди разпространяването на изявлението британският премиер Лиз Тръс получи бележка в британския парламент, с която бе информирана за развоя на събитията около кралицата. Това се случи докато Тръс представяше енергиен план на стойност 150 милиарда британски лири за справяне с високите сметки за ток в страната. 

Моментът, в който, Тръс получава бележката с новината за здравословното състояние на кралицата

Тръс заяви, че "цялата страна е силно притеснена от новината, дошла от Бъкингамския дворец този следобед" и добави, че "мислите ѝ, и мислите на британците са с нейно Величество Кралицата и семейството ѝ в този труден момент". 

Вчера кралицата бе принудена да отложи съвещание на своите съветници в последната минута по съвет на лекарите си. След натоварен работен ден, в рамките на който Елизабет се срещна с Борис Джонсън и Лиз Тръс в замъка Балморал, както и други ангажименти, на 96-годишният монарх бе казано да си почива. 

Кралицата прие на аудиенция във вторник депутатката Елизабет Тръс и поиска от нея да състави ново правителство. Г-жа Тръс прие предложението на Нейно Величество и й целуна ръцете, за да отбележи своето назначаване за министър-председател и първи лорд на Държавното съкровище. За пръв път церемонията се състоя извън Лондон. 

Днес пък от Бъкингам разкриха, че лекари са били повикани в Балморал заради притеснения около здравето на кралицата. 

Архиепископът на Кентърбъри заяви, че "молитвите на нацията" са с кралицата. "Молитвите ми, и молитвите на хората във Великобритания и целия народ са с нейно Величество Кралицата", публикува главата на Английската църква Джъстин Уелби в Туитър. 

"Нека Силата божия да укрепи и даде сили на нейно Величество, семейството ѝ и онези, които се грижат за нея в Балморал", заяви още той. 

След като преди година прекара една нощ в болницата за неуточнени изследвания, кралицата се появява все по-рядко на обществени места. От месеци насам тя прехвърля все по-голяма част от функциите си на сина си Чарлз.

В началото на юни британците отбелязаха с четиридневни празненства 70-ата годишнина от управлението на Елизабет Втора, която е и най-възрастният действащ монарх в света.

Церемонията по смяна на караула в Бъкингамския дворец на 8 септември е отменена на фона на съобщенията за влошеното здравословно състояние на британската кралица Елизабет II, съобщава „Мирър“.

Отбелязва се, че на портите на двореца е поставена табела с надпис: "Днес няма да има церемония по смяна на караула".

По-рано от Бъкингамския дворец съобщиха, че лекарите са обезпокоени от здравословното състояние на британската кралица Елизабет II и препоръчват тя да бъде под лекарско наблюдение.

По-късно стана ясно, че и четирите деца на британската кралица Елизабет II са пристигнали в замъка Балморал в Шотландия, където кралицата е отседнала. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук