Снимки на пилотската кабина на новия руски изтребител Су-75 бяха публикувани в интернет и потребителите веднага забелязаха един много странен детайл на тях, който стана повод за дискусия сред тях, съобщават световните издания.

На първо място, което не е маловажно, потвърдили са се прогнозите на експертите, които смятаха, че пилотът вместо механични инструменти ще има един голям монитор.

Второ, конструкторите разделят работното пространство на две специализирани зони: сензорен екран в центъра и системен дисплей с данни за полета от дясната страна.

Най-голямо внимание е привлякъл знакът "летяща чиния" в дясната част на екрана. Някои шеговито предположиха, че това е бутон, който призовава представители на извънземни цивилизации на помощ по време на въздушни боеве.

Други пък предполагат, че когато се натисне бутонът, летящото превозно средство активира суперсили, като например да стане напълно невидимо или да отлети със свръхскорост.

За съжаление конструкторите на петото поколение на изтребителя не са коментирали наличието на конкретния знак. Може би символът "летяща чиния" позволява да се определи състоянието на бойните системи на самолета, както и готовността му да използва наличните оръжия.

На 20 юли по време на международното авиокосмическо изложение МАКС-2021 беше представен най-новият руски изтребител от пето поколение Су-75 с максимална излетна маса 18 тона.

Машината ще бъде оборудвана с най-модерни двигатели и съвременни оръжия, включително ракети с голям обсег и дронове.