Евелин Ернандес е 21-годишно момиче от Салвадор, което преди три години преживява може би един от най-големите ужаси, който може да се случи на 18-годишно момиче.

Неизвестен мъж я изнасилва, но и до ден-днешен той не е заловен, защото Ернандес никога не подава сигнал в полицията. Причината - заплашил я е, че ще се върне и ще убие и нея, и близките ѝ. След няколко месеца обаче момичето разбира, че е бременно от насилника си и без да се поколебае отива в болницата и извършва аборт.

Докторите, извършили манипулацията, сигнализират на властите и по-късно Евелин Ернандес е задържана, а прокуратурата ѝ повдига обвинение в ''тежкото убийство на детето ѝ''.

През 2017 година съдът в родния ѝ град в Салвадор я обявява за виновна и постановява 30-годишна присъда за решението ѝ да абортира. Впоследствия обаче присъдата е обжалвана и Върховният съд отменя наказанието и насрочва ново дело по случая заради ''спорни и недоказани обстоятелства''.

Така се стига до настоящето, в което съдебните неволи на младото момиче продължават, информира ''La Vanguardia''.

,,Слава Богу, мога да кажа, че съм добре, защото съм невинна. Вярвам, че в този труден път Бог е с мен, вярвам и на адвокатите си'', заяви пред медиите в родината си Ернандес на влизане в Съдебната палата през вчерашния ден, придружавана от своето семейство.

Пред сградата на съда, в което се гледа делото, присъстваха и много активисти от различни неправителствени организации, които настояват държавата да декриминализира правото на аборт.

Към днешна дата абортът в Салвадор е забранен от закона предвид всякакви обстоятелства, дори и да има предпоставки раждането да застраши под някаква форма живота на майката. Предвиденото наказание за извършен аборт в страната е между две и петдесет години.