Природният газ в Европа поевтиня в началото на търговията във вторник до най-ниската си стойност от 10 седмици насам - около 160 евро за мегаватчас. Тази цена е с близо 50% под рекордните нива от над 300 евро за мегаватчас, достигнати на 7 март и след това на 26 август тази година.

Поевтиняването на синьото гориво е в резултат на отслабване на опасенията за газов недостиг на фона на по-мекото време и почти запълнените газови хранилища в Европейския съюз, като в същото време продължават големите по обем доставки от Норвегия и на втечнен природен газ.

Към 2 октомври газовите хранилища в ЕС са запълнени средно на 89,32% - над средното ниво от предходните пет години, като в Германия запълняемостта е 92,08%. Запълняемостта на бъгларкото газово хранилище в Чирен към същата дата е 76,31%, според данни на GIE (Gas Infrastructure Europe).

През следващите няколко седмици се очаква температурата в Европа и Обединеното кралство да остане над нормалната, което предполага и намалено търсене на газ. Според газовия анализатор на компанията Refinitiv Юрий Онишкив перспективите за цените към днешна дата са за тяхно понижаване поради по-слабото прогнозно търсене и стабилния норвежки внос.

След поевтиняването на природния газ на хъба в Нидерландия, следобед последва леко връщане на цената на горивото до 164 евро за мегаватчас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук