Много вероятно е да се окаже, че твърде интензивният секс на млади години благоприятства заболяването от рак на простатата. Докато активният интимен живот при мъжете над 50 години по-скоро увеличава защитните реакции, посочва Дойче веле.
Както сочат изводите на учени от Нотингамския университет, изследвали сексуалната активност на 800 мъже на различна възраст, 431 от мъжете са заболели от рак на простата преди навършването на 60-годишна възраст, останалите били здрави.
Ролята на хормоните
При проучването /публикувано в специализираното издание "BJU International"/ се установява, че повишен риск от заболяване на рак на простата има най-вече за мъжете, които в периода между 20-тата и 40-тата си година са водили особено интензивен сексуален живот. Те са уязвими в много по-голяма степен от връстниците си, които са били по-въздържани в сексуалния си живот. Това засяга на първо място мъжете, които на възраст между 20 и 30 години са еякулирали между 20 и 30 пъти на месец или дори по-често. Причината е във високата хормонална концентрация, която е свързана с по-усиления полов нагон. А именно хормоните възбуждат растежа на раковите клетки.
Сексът след 50 е полезен
На границата между твърде многото и по-малкото количество секс са били определени като най-уместни 12 сексуални контакта на месец - става ясно още от проучването на изследователите в Нотингам. По отношение на риска от заболяване либидото играе по-скоро неутрална роля между 40 и 50-годишна възраст. А от 50 нататък честотата на сексуалните контакти започва да играе положителна роля по отношение защитата от заболяване от рак.
Все пак още не е докрай изяснено на какво се дължи увеличението на защитните сили с напредването на възрастта. Предположенията на учените са, че при секс в простатата се освобождават натрупаните отровни вещества така, че около жлезите се образуват ракови клетки. /БЛИЦ