Изтичането на газ от повредения газопровод "Северен поток 1" в Балтийско море вероятно ще спре в понеделник, заяви в четвъртък пред Ройтерс операторът на газопровода Nord Stream AG, предава БНР.

Говорител на Nord Stream AG посочи, че не е възможно да се дадат каквито и да било прогнози за бъдещата експлоатация на газопровода, докато не бъдат оценени щетите. От компанията също така казаха, че ще може да извърши такава оценка, само след като успее да достигне района.

"Докато няма някакви резултати от оценка на щетите, не може да се правят прогнози. Оценката на щетите може да се направи на място, веднага щом успеем да наближим района. В момента това е забранена зона", каза още каза говорителят на руския оператора на газовата мрежа "Северен поток".

И двата тръбопровода за много милиарди долари "Северен поток 1 и 2" - нито един от които не беше в експлоатация - претърпяха все още необясними течове на газ тази седмица, които течове заплашва да ги извадят от употреба завинаги.

Снощи директорът на Датската енергийна агенция Кристофер Боцаув каза по време на пресконференция, че в момента повече от половината от газа, намиращ се в газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" е изчезнал поради възникналите течове.

Освен това той добави, че властите "очакват тръбопроводите да бъдат изпразнени от природен газ до края на седмицата“.

На същата пресконференция началникът на полицията в Копенхаген Ане Тонес сподели, че е започнало разследване по въпроса в сътрудничество с шведските и германските власти.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук