Тя е една от най-горещите италианки. Смята да се развива в правната сфера, но съдбата ѝ е начертала друго. Моника Белучи прекъсва следването си в университета в Перуджа и през 1988 г. заминава за Милано, където подписва довор с модната агенция Elite Model Management.

Скоро след това се превръща в една от най-известните манекенки в родината си, в Париж и в Ню Йорк.

Италианката обаче има по-високи цели. 

През 1989 г. тя се записва на курсове по актьорско майсторство и година по-късно се снима в първия си филм Vita coi figli на Дино Ризи. Следват още десетки кино продукции като "Апартаментът" (1996 г.), с който печели международна слава, "Малена", "Страстите Христови", "Мисия Клеопатра", "Спектър".

Моника Белучи си печели славата на фатално момиче в Холивуд и завинаги бележи модния бизнес с красотата, сексапила и очарованието си.

Близо три десетилетия след първите крачки на италианката в киното, тя получи огромно признание.

На 65-ия филмов фестивал в Сан Себастиан Моника Белучи взе почетната награда "Доностия". Тя се връчва на велики кино личности като признание за работата и кариерата им, пише vesti.bg.

Носители на статуетката са били Юън Макгрегър, Джулия Робъртс, Иън Маккелън, Ричард Гиър, Антонио Бандерас, Уди Алън.

Наградата на Белучи връчи нейният колега Джон Малкович.

52-годишната актриса се появи на сцената с приказна дълга рокля в розово и нежно колие в златисто около врата си. Тя посрещна аплодисментите на публиката с широка усмивка и раздаде няколко въздушни целувки.