Моряци от руския Северен флот са спасили контейнеровоз под панамски флаг от пирати в Гвинейския залив, съобщават световните издания, позовавайки се на Департамента за информация и масови комуникации на руското Министерство на отбраната.

"На 25 октомври екипажът на кораб "Вицеадмирал Кулаков" предотврати завземането на граждански кораб от пирати в Гвинейския залив на Атлантическия океан", се подчертава в съобщението.

Екипажът получава сигнал за бедствие от контейнеровоза MSC Lucia, който плава под флага на Панама от Того до Камерун. По това време се съобщава, че неидентифицирани въоръжени мъже с моторна лодка са се опитали да превземат кораба.

"След сигнала за бедствие екипажът на контейнеровоза се е скрил в машинното отделение в съответствие с инструкциите", подчертават от ведомството.

От кораба "Адмирал Кулаков" е излетял хеликоптер Ка-27ПС с подразделение от морската пехота, който се е отправил към района на инцидента.

Когато хеликоптерът се появява, пиратите напускат кораба и с пълна скорост се насочват към брега с лодката си. След това антитерористичен екип освобождава екипажа и претърсва контейнеровоза.