Решенията на Международния наказателен съд (МНС), който не е признат от Руската федерация, за "ареста" на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова нямат никакво значение за Русия, включително от правна гледна точка, Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за страната ни, включително и от правна гледна точка“, написа Захарова в канала си в Telegram, съобщава Ройтерс.

"Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи никакви задължения по него. Русия не сътрудничи на този орган и евентуалните „рецепти“ за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас“, подчерта тя.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано стана ясно, че Международният наказателен съд е издал заповеди за "ареста" на Путин и Львова-Белова по подозрение за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.

Това става ден, след като разследващ орган с мандат от ООН обвини Русия в извършване на широкомащабни военни престъпления в Украйна, включително умишлени убийства и изтезания.

Новината за заповедта за арест също така дойде преди планираното държавно посещение в Москва следващата седмица на китайския президент Си Цзинпин, което вероятно ще затвърди много по-тесни връзки между Русия и Китай точно когато отношенията между Москва и Запада достигнат нови дъна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук