Русия обяви, че близо 2000 чуждестранни наемници са били убити в Украйна от началото на военната й операция, съобщава "Франс прес".

Руското министерство на отбраната заяви, че общо 6 956 "наемници и оръжейни специалисти" от 64 държави са пристигнали в Украйна от началото на конфликта, като от тях "1 956 вече са унищожени". Други 1779 пък са напуснали страната.

В изявлението на ведомството се уточнява, че Полша е "абсолютен лидер" сред европейските страни по брой бойци, изпратени в Украйна, следвана от Румъния и Великобритания.

Сред т.нар. "наемници" има също бойци от Канада, Съединените щати и Грузия.

По данни на руското военно министерство трима българи също са били в Украйна. Един от тях се е прибрал, а други двама все още са там, съобщава "Телеграф".

 

Министерството твърди, че броят на чуждестранните бойци намалява и много от тях напускат Украйна "на фона на нарастващия брой военни провали на режима в Киев и огромните ежедневни загуби на жива сила и оборудване".

През април европейски служител съобщи, че до 20 000 наемници от руската частна военна групировка "Вагнер", както и такива от Сирия и Либия се бият на страната на руските сили в Украйна.

От американския континент начело е Канада - 601 пристигнали, 162 унищожени, 169 напуснали. 530 наемници са влезли в Украйна от САЩ, като 214 са загинали, а 227 са напуснали.

От Грузия също са пристигнали голям брой доброволци - 355 наемници. 120 от тях са били убити, а 90 са напуснали.

Според руското военно министерство в Украйна са били забелязани и бойци от терористични групировки. Това са 200 души, 80 от които са били унищожени, а 66 са напуснали.

Британският в. „The Telegraph” съобщи, че двама американски наемници са били пленени от руските сили. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че САЩ не могат да потвърдят тази информация, но я проверяват. Самообявилата се Донецка народна република вече осъди на смърт двама британски доброволци и един мароканец.

По-рано този месец съдът в контролираната от Русия Източна Украйна осъди на смърт двама британци - Ейдън Аслин и Шон Пинър, както и мароканеца Брахим Саадун за това, че са действали като наемници и са се опитвали да свалят правителството.