Руското министерство на отбраната обяви днес, че е сключено примирие в металургичния комбинат „Азовстал“ – последен бастион на украинска съпротива в град Мариупол, за да бъдат евакуирани ранени украинци, предаде Франс прес.

"Понастоящем е в сила режим на тишина и е отворен хуманитарен коридор, по който ранени украински войници се транспортират към медицински заведения в Новоазовск, на територия, контролирана от руските и проруските сили", обяви ведомството.

Според съобщението това е резултат от преговори със самите украински бойци, които са се окопали в подземения лабиринт на огромния промишлен обект. Не се уточнява колко души трябва да бъдат евакуирани. Украинските власти съобщиха, че в „Азовстал“ все още има около 1000 войници, 600 от които са ранени.

Ранените бойци са били откарани в болница в Новоазовск (на територията на т.нар. ДНР), за да им бъде оказана цялата необходима помощ. Осигурени са автобуси, а първите 51 бойци се пренасят на носилки към тях. Журналисти разпространиха видеокадри, показващи как изглежда хуманитарният коридор:

 

 

Както БЛИЦ съобщи по-рано днес, първата група от 9-10 бойци от батальона "Азов", които се намират на територията на блокирания завод "Азовстал", излязоха от укритията с бяло знаме и започнаха преговори с руските военни за евакуация.

"В момента тече преговорен етап. Това е първата излязла група. Изясни се, че групата идва от името на по-голям брой военни, които се намират на територията на "Азовстал", каза Ходаковски, цитиран от информационните агенции.

"Няколко наши военни, офицери, заедно с тази група, която излезе от тунела с бели знамена, отиде отново там заедно с тях, за да продължат преговорите", добави Ходаковски.